« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
COVID-19

Protokoli za iznajmljivače

Ako ste, naime, jedan od sretnika da ovoga ljeta imate gosta koji je odlučio baš kod vas ljetovati, morate se dobro pripremiti, u slučaju njegove zaraze koronavirusom

Korona radi probleme
Korona radi probleme (Arhiva)
Više o

Protokol

,

Covid-19

U Hrvatskoj je oko 67.000 privatnih iznajmljivača koji raspolažu s više od pola milijuna kreveta, a u ukupnim smještajnim oblicima sudjeluju s 50%. No, sve što su znali i primjenjivali u poslovanju do prošlog ljeta, danas zbog COVID-19 pada u vodu.

Došlo je novo vrijeme u turizmu, s neviđenim izazovima. Ako ste, naime, jedan od sretnika da ovoga ljeta imate gosta koji je odlučio baš kod vas ljetovati, morate se dobro pripremiti, u slučaju njegove zaraze koronavirusom. Prema protokolu Zavoda za javno zdravstvo najprije morate obavijestiti liječnika u ugovornoj ili turističkoj ambulanti.

"Prije svega treba naložiti gostu da ne smije napustiti apartman isto tako i njegovi kontakti. Ukoliko treba, hrana se mora dostaviti ispred vrata. Ukoliko neko vrijeme gost mora ostati u apartmanu, a vlasnik nema daljnje rezervacije, gost treba platiti taj smještaj, to jest moraju se dogovoriti o cijeni", rekla je Martina Nimac, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u.

Ako ne može platiti smještaj, vlasnik ga mora povezati s mjerodavnim tijelima županije koja će ga uputiti i prebaciti u organizirani smještaj, a u Splitu je to u Hotelu Zagreb na Duilovu.

"Ako se ustanovi da ima Covid-19, tad će se zapravo ukoliko nema potrebe za hospitalizacijom, organizirati njegov povratak u matičnu zemlju", dodaje Nimac.

U slučaju da ostane u bolnici, a njegov pratitelj želi ostati u Hrvatskoj, tada se ta osoba smješta u izolaciju u organiziranom smještaju. Mnoge iznajmljivače brine kako postupiti s eventualno oboljelima u apartmanima i stambenim zgradama.

"S obzirom na broj gostiju, veća je šansa da će vam se razboliti susjed Hrvat nego turist u tom apartmanu. Ako se pak razboli otprema se u matičnu zemlju ili pak u drugi smještaj", istaknula je Nimac.

Kako su se domaćini snašli u moru pitanja, nedoumica, preporuka i odredbi vezanih u slučaju zaraze njih i gostiju u obiteljskom smještaju - vidjet će se tek u praksi, jer nitko se u svijetu dosad nije susreo s "novim normalnim" kako sve češće nazivamo nova pravila ponašanja

12.07.2020. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Cranberry
    29.08.2020. 11:46
    Odlično su se snašli većina njih, neka smo si na uzajamnu dobrobit kontinentalci i Dalmatinci
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh