« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOPUNA PRIJAVE

Gotovina tuži promatrače UN-a zbog nestalih dokumenata

Mišetić je prijavio promatrače zbog sumnje da su prikrili ili uništili dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u Oluji

(Marko Miščević/Cropix)
Više o

Ante Gotovina

,

Luka Mišetić

,

topnički dnevnici

,

hitan sastanak

,

novi dizajn

,

crop

Obrana generala Ante Gotovina podnijela je DORH-u dopunu kaznene prijave protiv trojice promatrača UN-a zbog prikrivanja ili uništavanja tzv. topničkih dnevnika iz vojnoredarstvene operacije "Oluja", izjavio je u petak za Hinu Gotovinin branitelj Luka Mišetić.

"U dopuni kaznene prijave dodane su detaljne informacije iz svjedočenja haških svjedoka da je krajem rujna 1995. UN izveo operaciju "Crna vrana" u BiH u obavještajne svrhe. Operacija je izvedena na teritoriju suverene države, bez suglasnosti vlade BiH", rekao je Mišetić.

Objasnio je da su promatrački timovi UN-a (UNMO) ubačeni na područja na kojima su djelovale hrvatske snage u BiH, a prikupljene informacije, među kojima su operativni dokumenti poput karata i planova topničke podrške u Oluji, pronađeni su kod Bosanskog Grahova.

Radi se, dodao je, o ilegalnoj operaciji jer je "u suprotnosti s mandatom UN-a". "Poanta dopune je da se radi o ilegalnoj operaciji UN-a, te ti dokumenti ne bi bili službeno arhivirani", kazao je odvjetnik generala Gotovine.

Mišetić je 26. travnja prijavio promatrače iz Rusije Aleksandera Černetskog i Viktora Tarusina te Britanca Petera Gagea Williamsa zbog sumnje da su prikrili ili uništili dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u "Oluji", odnosno arhivsku građu Republike Hrvatske.

Time su, tvrdi obrana, počinili kazneno djelo protiv javnog reda uništenjem ili prikrivanjem arhivske građe, kažnjivo po članku 327. stavka 1. Kaznenog zakona.

Prema Mišetićevim riječima, Černetski je u rujnu 1995. u BiH pronašao vojne dokumente HV-a o uporabi topništva tijekom "Oluje" i predao ih načelniku stožera UN-ovih promatrača general bojniku Williamsu. On ih je, pak, nakon pregleda predao glavnom časniku za vojno informiranje pukovniku Tarusinu i nakon toga dokumentaciji se gubi svaki trag.

Po transkriptu svjedočenja Černetskoga pred Haaškim sudom, pronađene karte dostavljene su arhivu UN-a u Zagrebu, ali obrana tvrdi da se one tamo ne nalaze, pa sumnja da su trojica promatrača prikrili ili uništili dokumente.

Čeka se reakcija DORH-a

"Ti svjedoci haškog tužiteljstva znaju sudbinu tih dokumenata...ne postoji razlog zašto ti svjedoci ne bi bili detaljno ispitani", rekao je Mišetić. Dodao je da je časnicima koji su pronašli dokumentaciju zapovjednik rekao da o tome ne pišu, tj. "da ne podnose pismeno izvješće".

Od prve prijave, podnesene u travnju, Mišetić još nije dobio povratnu informaciju od DORH-a, ali očekuje da se cijela stvar temeljito ispita.

"To je nešto što DORH treba ispitati. Ovo je vrlo važno i za Hrvatsku i za naš predmet", zaključio je Mišetić.

Osim dokumenata operacije "Crna vrana", nestali su i najvažniji dokumenti vezani uz granatiranje Knina, poput dokumenta UNMO-a "Konačna ocjena granatiranja Knina".

Što se haških istražitelja tiče koji su prikupljali građu za optužnicu protiv hrvatskih generala, neki su tijekom rata u Hrvatskoj bili časnici za informiranje UN-a, što je, kako tvrde analitičari, uključivalo u stvari obavještajnu djelatnost.

Prekomjereno i neselektivno granatiranje Knina je jedna od glavnih točaka optužnice haškog tužiteljstva protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

21.05.2010. 11:31:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh