Znanost
PLANOVI?

Google iznajmio zračnu luku od NASA-e

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

Google je iznajmio zračnu luku Moffet Field, objavila je NASA, a cijeli se kompleks sastoji od tri hangara, zgrade kontrole leta, dvije piste i golf terena na preko 40 hektara zemlje u… više »

SJAJNO!

Zagonetni mlazovi kraj crnih rupa blizu rješenja?

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

Mlazovi kraj crnih rupa zbunjuju znanstvenike već desetljećima, a nova istraživanja tima znanstvenika okupljenih u kolaboraciji zanimljivog imena MAGIC - Major Atmospheric Gamma-ray… više »

UPS!?

Raketa Antares eksplodirala pri polijetanju

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

Raketa Antares u vlasništvu tvrtke Orbital Sciences Corp. trebala je rutinskim letom dostaviti zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju, no nešto je pošlo po zlu i… više »

BRAVO!

Alan Eustace, Googleov direktor srušio rekord Felixa Baumgartnera

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

Alan Eustace, izvršni direktor u Googleu srušio je rekord Felixa Baumgartnera popevši se balonom s helijem na visinu od 41.842 metra, nakon čega je u slobodnom padu… više »

OTKRIĆA

Prvi seks na svijetu bio je među ribama

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

Prvi seks se pamti među ljudima, no kako bismo zapamtili prvi seks na planeti Zemlji? Znanstvenici tvrde da su došli do saznanja tko je odgovoran za to - ribe iz porodice Placodermi… više »

Otkriven marker za 11 vrsta raka
BRAVO!

Nobelova nagrada za kemiju otišla Betzigu, Moerneru i Hellu

objavljeno prije 10 godina

Amerikanci Eric Betzig i William Moerner te Nijemac Stefan Hell upotrebom fluorescencije podignuli su mikroskope na novu razinu, premostivši prepreku koju je za optički mikroskop… više »

dna, dnk
GENI

Male promjene u DNK utječu na visinu

objavljeno prije 10 godina

U novom istraživanju međunarodne skupine znanstvenika je identificirano oko 400 područja ljudskog genoma ključnih za visinu. Podaci prikupljeni od oko 250000 ispitanika iz cijele Europe će uz… više »

STOCKHOLM

Akasaki, Amanou i Nakamura dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

objavljeno prije 10 godina

Nobelova nagrada za fiziku za 2014. godinu pripala je Isamuu Akasaki, Hiroshiju Amanou i Shujiu Nakamuri za "izum učinkovitih dioda koje emitiraju plavo svjetlo i time štede energiju… više »

HMM

Isus je izgledao potpuno drugačije?

objavljeno prije 10 godina

Isus Krist izaziva kontroverze i skoro dvije tisuće godina nakon smrti/uznesenja ili u što već vjerujete, a najnovije arheološko otkriće u Španjolskoj dodat će još… više »

COOL

Zabavne činjenice o vremenu ... koje će vas možda prestrašiti

objavljeno prije 10 godina

Vrijeme spominjemo stalno, i to najčešće u negativnom kontekstu tipa "nemam vremena", no rijetko zastanemo i stvarno razmislimo o tome što je zapravo vrijeme.  Za početak,… više »

COOL

Noć istraživača u petak u Zagrebu i Splitu

objavljeno prije 10 godina

Osim što popularizira znanost, manifestacija predstavlja znanstvene projekte koji se provode u Hrvatskoj, a koji tek trebaju krenuti u provedbu. Damir Kovačić iz Društva… više »

BRAVO!

Mangalyaan stigao do Marsa

objavljeno prije 10 godina

Mangalyaan, indijska svemirska letjelica uspješno je jutros stigla do Marsa, čime je Indija postala prva azijska zemlja koja je uspješno poslala svemirsku letjelicu na Mars.… više »

ZANIMLJIVO

Hormoni odgovorni za uspjeh u matematici?

objavljeno prije 10 godina

Prema podacima prikupljenima od 1196 žena i njihove djece, smanjenja prisutnost tiroksina u 12. tjednu trudnoće je bila povezana s dvostruko većim izgledima za slabije rezultate testiranja iz… više »

AMPK

Starenje se može usporiti?

objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec

Aktivnost gena po imenu AMPK u npr. crijevima može usporiti starenje i u mozgu, kostima, mišićima i koži, što istraživačima daje nadu da bi se ljudski vijek mogao znatno… više »

SJAJNO!

Pametan pribor za jelo nakon prvoaprilske šale

objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec

Pametni štapići mogu odrediti temperaturu hrane, njezinu kiselost i počinju li ulja i masti u njoj gubiti kakvoću, a rezultate analize šalju na smartphone korisnika uz pomoć… više »

skrolaj na vrh