« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
HMM

Isus je izgledao potpuno drugačije?

Jedan od najstarijih artefakata koji prikazuju Isusa otkriven je u Španjolskoj i daje potpuno drugačiju sliku Isusa od one uobičajene

Isus je izgledao ovako?
Isus je izgledao ovako? (Screenshot YouTube)
Više o

Isus

,

brada

,

Isus Krist

,

kratka kosa

,

gravirani tanjur

Isus Krist izaziva kontroverze i skoro dvije tisuće godina nakon smrti/uznesenja ili u što već vjerujete, a najnovije arheološko otkriće u Španjolskoj dodat će još malo ulja na vatru.

Naime, na graviranom staklenom tanjuru iz IV. stoljeća prikazan je Isus u društvu dva apostola, no njegov lik ne nalikuje nimalo onome što možemo svaki dan gledati po raspelima - ima kratku kovrčavu kosu i nema bradu.

Arheolozi vjeruju da su na tanjuru Isus, Petar i Pavao uokvirenim palmama, a liku kojeg poznajemo nema ni traga - umjesto halje, nosi togu? Tanjur je, prema arheolozima, korišten kao posuda za euharistijski kruh, a sva tri lika na njemu imaju aureole.

Inače, tanjur je pronađen u dijelovima unutar religijskih zgrada drevnog andaluzijskog grada Castulo na jugu Španjolske gdje se iskapanja vrše u sklopu projekta FORVM MMX. Zgrada u kojoj su pronađeni dijelovi sagrađena je u drugoj polovici 4. stoljeća, da bi stoljeće kasnije bila napuštena.

05.10.2014. 16:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh