« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEDOSTATCI MAKROBIOTIKE

Opasnosti dijeta poznatih - 1. dio

U nekoliko dijelova predstavit ćemo vam najčešće načine prehrane poznatih i slavnih i ukazati vam na opasnosti po zdravlje koje oni uključuju

gwyneth paltrow
gwyneth paltrow (Getty Images)
Više o

Gwyneth Paltrow

,

dijeta

,

zdravlje

,

prehrana

,

mršavljenje

,

knjiga Furious Love

Vrsta i oblika dijeta koje obećavaju gubitak kilograma i poboljšanje zdravlja ima, kako se to kaže, mali milijun. Neke od njih se čine sasvim razumnima dok su druge ravne čistoj gluposti. A Hollywood je svijet u kojem je pritisak da budete vitki i lijepi ogroman. I taj se trend munjevito transplantirao na čitav svijet - i ne samo u sfere bogatih i slavnih već i među 'običan puk'. Mi ćemo vam u nekoliko dijelova predstaviti najčešće dijete, točnije načine prehrane koje slijede brojne poznate ličnosti i zvijezde.

>> Razbijanje mitova o dijetama i prehrani poznatih

Dijete mogu pomoći u gubljenju kilograma, ali mogu biti i vrlo opasne. I to što ih poznate osobe primjenjuju ne znači da sebi čine dobro. Evo konkretnog primjera.

Makrobiotička dijeta/prehrana

Poznata glumica Gwyneth Paltrow slijedila je makrobiotičku dijetu, odnosno prehranu 11 godina sve dok joj nedavno nije dijagnosticirana osteopenija koja može dovesti do opasne osteoporoze. Kako je sama navela na internetu, točnije na popularnom Goopu, ne tako davno doživjela je frakturu potkoljenice koja je zahtijevala operaciju. Nakon skeniranja kostiju liječnici su primijetili da je Paltrow u početnom stadiju osteopenije (gustoća kostiju je manja od normalne, ali nije tako niska da bi se klasificirala kao osteoporoza).  Liječnici su joj zatim testirali razinu vitamina D nakon čega su ostali šokirani lošim rezultatima. Prema mišljenju brojnih stručnjaka brzinske dijete i načini prehrane zbog kojih dolazi do naglog gubitka kilograma nisu zdrave. Najčešći ishod je da gubitak kilograma traje kratko, dakle, u dugoročnom smislu nema učinka. S druge strane, takve dijete eliminiraju važnu hranu i nutrijente - one nisu organizirane na način da vas drže zdravima već da naglo izgubite kilograme. U nutricionističkom smislu takve dijete nisu zdrave. Kao posljedicu često imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Prednosti: Makrobiotička prehrana pogodna je za prevenciju probavnih smetnji, uključuje malo masnoća a mnogo ugljikohidrata i biljnih vlakana.

Nedostatci: Najčešće dolazi do premorenosti, konstipacije, a nerijetko dolazi i do srčanih problema i osteoporoze. Oni koji su dugo na makrobiotičkoj prehrani mogu primijetiti da im je koža suha i da im pucaju nokti, a obilno im opada i kosa. Oni koji naglo izgube kilograme riskiraju srčani udar. Nažalost, oni koji se hrane isključivo makrobiotički često imaju manjak vitamina B-12, kalcija i željeza. Zato je važno da se prije naglog prelaska na makrobiotiku posavjetujete s liječnikom.


27.07.2010. 23:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh