« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZVJEZDANA PRES*RAVANJA

Razbijanje mitova o dijetama i prehrani poznatih - zvijezde nemaju pojma o pojmu

Poznati glumci i pjevači tvrde da svoj izgled duguju raznim dijetama i 'tajnim' praksama - često ni ne znaju da su potpuno u krivu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

dijeta

,

heather mills

,

poznati

,

prehrana

,

Sir Roger Moore

,

Zvijezde

,

Fergie

,

Black Eyed Peas

,

mitovi

Koliko puta ste samo čuli kako poznati imaju specijalnu prehranu i kako se drže posebnih dijeta koje su glavni čimbenici odgovorni za njihov 'savršen' izgled (zaboravimo na trenutak softver za obradu fotografija). Ali prema riječima stručnjaka, njihove navike često su jako pogrešne, naročito one vezane za vježbanje i prehranu.

Heather Mills, bivša žena Sir Paula McCartneyja i bivši model, podcrtavajući štetnost mesa, kaže da „meso prolazi našim debelim crijevom 40 godina i na kraju nam to donese bolest od koje umiremo" (?!) Ali Melita Gordon, gastroenterologinja sa Sveučilišta Liverpool opovrgava tu tvrdnju: „Proteini iz mesa, kao i bilo koji drugi proteini, razgrađuju se zahvaljujući enzimima i zatim se upijaju u probavnom sustavu i prije nego dospiju do debelog crijeva. A sve ono što se ne probavi... pa to se izbaci."

Fergie, popularna pjevačica iz skupine Black Eyed Peas, kaže da pije ocat. Mora biti organskog podrijetla, nefiltriran, od jabučnog cidera, odnosno jabučnog vina. Kako samo objašnjava, primijetila je da su joj dvije žlice tog napitka dovoljne da osjeti ugodne promjene u želudcu. Lucy Jones, stručnjakinja za prehranu iz Zaklade NHS iz Whittingtona pobija izjave pjevačice: „Koliko god to zvučalo privlačno, ne postoji čarobna pilula, losion ili pak napitak za brzi gubitak kilograma." Nadalje, objašnjava Jones, tijelo, uključujući i jetra, vrlo je dobro podmazan stroj za detoksikaciju čije se funkcioniranje neće poboljšati ni octom, ni jabučnim vinom, bez obzira je li organsko, nefiltrirano ili bilo kakvo drugo.

Glumica Gwyneth Paltrow tvrdi da je „vlastita saznanja o tome što pesticidi rade malenim životinjama (vjerojatno misleći na insekte i ostale štetočine) šokiraju". „Zašto bih izlagala svoju djecu nečemu takvom?", pita se glumica. Ipak, prema riječima profesora Alana Boobisa, toksikologa sa ICL-a (Imperial College London), ista količina pesticida koja odvraća štetočine uopće nije štetna za ljude, odnosno krajnje potrošače. Ako istraživanja potvrde sumnje u štetnost i manjak sigurnosti kod nekih pesticida, njihova uporaba se ne odobrava.

Roger Moore, poznati 'James Bond', uvjeren je da konzumacija foie grasa (pašteta koja se proizvodi od guščjih ili pačjih nabreknutih jetara dobivenih posebnim tehnikama „šopanja" ovih životinja) vodi k dobivanju Alzheimera, dijabetesa i reumatskog artritisa. Dr. Stuart Rulten, molekularni biolog sa Sveučilišta Sussex ruši taj mit objašnjavajući da ne postoji znanstveni dokaz da foie gras izravno potiče nastanak spomenutih bolesti.

Bollywoodska zvijezda Shilpa Shetty, kao i većina hollywoodskih starleta, izbjegava gazirana pića jer ona „izvlače sav kisik iz tijela i tako uzrokuju boranje kože i dehidraciju". Profesor Ron Maughan, fiziolog sa Sveučilišta Loughborough to opovrgava. „Gazirana pića uopće nemaju nikakvog utjecaja na razinu kisika u tijelu. Osim toga, tijelo konstantno proizvodi ugljični dioksid čija se količina povećava tijekom vježbanja. Količina CO2 iz pjenušavih pića je trivijalna."

09.05.2010. 14:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh