« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NAJBOLJI IZBOR

Koji je sladoled najzdraviji?

Voćni sladoledi uvijek su bolji izbor od čokoladnih, a kalorične zamke se kriju u sladoledu na štapiću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kalorije

,

sladoled

,

slastice

,

vitkost

,

zdravlje sladoled

,

deserti

,

veganski recepti

Osvježavajući desert sadrži masti i šećer koji nisu dobri za zdravlje, a još manje za vitkost. Srećom, postoje i oni sladoledi koji imaju sasvim solidan udio vitamina i bjelančevina i koji povremeno "lizanje" pretvaraju u slatki mali grijeh bez posljedica.

Najaviše kalorija imaju najfiniji, kremasti sladoledi koji sadrže znatne količine vrhnja . Zdravija alternativa su klasični mliječni sladoledi u čijoj se proizvodnji često koriste jogurti, kiselo vrhnje i kefir - u 100 grama mliječnog sladoleda krije se 210-260 kalorija.

>>Kako prepoznati kvalitetan sladoled?

Ukoliko se dvoumite između čokolade i voćnih okusa, svakako odaberite sladoled od jagode, šumskog voća, ananasa ili manga. Naime, voćni sladoledi (100g) imaju najmanje 10-postotni udio pravog voća, 150 kalorija i tri grama masti. Još bolji su sorbeti jer ne sadrže mlijeko, a možete ih vrlo lako napraviti kod kuće (pirirajte bilo koje sezonsko voće, razrijedite s malo soka i zamrznite).

>>Sreća zvana sladoled

U sladoledima na štapiću često se krije više kalorija nego u dvije kuglice sladoleda kojeg kupite u slastičarnici. Čokoladni preljevi, punjenja, lješnjaci, karamela i drugi dodaci u i oko sladoleda prave su zamke pa iako vam se čini da je sladoled na štapiću najmanje zlo to uglavnom nije tako.

Za osvježenje na plaži prigodni su i vodeni sladoledi - iako je zapravo riječ o zamrznutoj slatkoj vodi s okusom naranče, limuna ili cole, oni sadrže oko 50-60 kalorija i gotovo nemaju masti. Međutim, ključna je, kao i u svemu, količina. 

>>Sladoled otkriva kakvi ste u krevetu

26.08.2011. 16:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh