« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PIVOPIJE

Znate li koje je najprodavanije pivo na svijetu?

Najprodavanije pivo na svijetu nije niti jedno od onih za koje biste to mogli pomisliti, a velika je vjerojatnost da nikada niste ni čuli za njega

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

pivo

,

pivopije

To je barem lako, reći ćete, svi znaju da je to Heineken. Kakav Heineken, reći će drugi, već je godinama najprodavaniji Carlsberg. Nije istina, tvrdit će treći, to je sigurno Budweiser.

Krivo, krivo i krivo. Točan je odgovor poznat malo kome u zapadnom svijetu, osim ako kojim slučajem niste stručnjak za kinesko tržište piva.

Naime, najprodavanije pivo na svijetu dolazi upravo iz ove mnogoljudne zemlje i zove se Snježno pivo.

Britanski Telegraph danas je objavio kako je ovo pivo zauzelo prvo mjesto po prodaju u svijetu u zadnje tri godine. Samo 2010. prodano ga je više od 8 milijardi litara, dvostruko više od drugoga na ljestvici, američkog Bud Lighta, koji je do 2008. držao ovo prestižno mjesto.

Iako su ove brojke sjajne, zanimljiva je činjenica da je Kina jedino tržište na kojem se ovo pivo prodaje, a vrlo ga je teško pronaći čak i u Hong Kongu. Unatoč činjenici da je najprodavanije, Snježno pivo puno je slabije poznato od agresivno reklamiranog Tsingtao piva, koje je popularno i u svijetu.

U prilog tvrdnji o nevjerojatnom poslovnom uspjehu ide i činjenice da Snježno pivo postoji tek oko 15 godina, dok Tsingtao i drugi konkurenti pivo proizvode više od stoljeća.

Za kraj ostavljamo ono najvažnije pitanje: Kakvog je okusa najprodavanije pivo na svijetu?

Ako je vjerovati stručnim nepcima, ne baš sjajnog. Pivo je zaradilo vrlo loše recenzije od većine ljubitelja ove tekućine koji su ga kušali, a mnogi se slažu kako mu nedostaje onaj rafinirani okus i završni „touch" koji krasi europska piva.

Za razliku od zapadnjaka koji piju u kafićima i pubovima, većina Kineza preferira laganija i razvodnjenija piva koja se odlično slažu s vrlo teškoim i začinjenom hranom.

Telegraph zaključuje izvještaj podatkom da kinesko tržište piva raste nevjerojatnih 10% godišnje, dok se pivopije u Europi i SAD-u tek počinju trijezniti od vrlo teške i nezavidne ekonomske situacije.

25.08.2011. 11:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    25.08.2011. 19:34
    kad ste tako dobri šeram vas na fejs redovno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh