Kako najbolje iskoristiti masline i maslinovo ulje u prehrani
U salati, jelima s tjesteninom, uz meso ili ravno iz staklenke – masline i maslinovo ulje idu uza sve i nikad ih dosta
Bilo da se radi o zelenim ili crnim maslinama, običnima ili punjenima - sve su dobre i korisne za naše zdravlje. Dobro ih je jesti same, kao zdrave grickalice, ali i kao dodatak raznim jelima. Slobodno ih jedite iz staklenke, dodajte ih u salate, sendviče, jela s tjesteninom... Maslina nikad dosta!
Kako nam korištenje maslina i maslinovog ulja u prehrani zapravo pomaže? Pomažu nam u održavanju razine kolesterola u krvi na normalnoj razini i u kontroli šećera u krvi. Maslinovo ulje pogotovo spada u namirnice koje se vrlo lako probavljaju.
I maslinovo ulje može se iskoristiti na razne načine. Na njemu možemo peći i pržiti hranu, izvrsno je za salate, ali i kao dodatak raznim jelima - dodajte kap ulja na krišku kruha ili sendvič i imate zdravi lagani obrok.
Maslinovo ulje može se dodati i začinjenim i jako kiselim jelima, kao i u umake i dresinge. Isprobajte mješavinu maslinovog ulja, luka, češnjaka i začina (origano, majčina dušica, itd.) i dobit ćete izvrstan umak za tjesteninu. U maslinovom ulju možete i marinirati meso, što će mu dati poseban okus!
Za prženje i pečenje najbolje je koristiti kombinaciju ekstra djevičanskog i ''običnog'' maslinovog ulja. Ako ulju želite dati još bolji okus, dodajte mu grančice sušenog bilja. I još nešto - nije dobro maslinovo ulje držati u hladnjaku jer može postati gušće. Umjesto toga, čuvajte ga na mračnom i hladnom mjestu.
Novi komentar