« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PLAĆANJE ETIKETE

Većina vinopija ne može razlikovati jeftina vina od skupih

Je li moguće da i u svijetu skupih vina u biti plaćamo samo ime? Čini se da je

Možete li vi razlikovati jeftina vina od skupih na temelju okusa?
Možete li vi razlikovati jeftina vina od skupih na temelju okusa? (Shutterstock)
Više o

vino

,

okus

,

skupa vina

Većina vinopija uopće ne može razlikovati skupa vina od jeftinih varijanti, pokazalo se na jednom testiranju okusa vina. Novine The Daily Telegraph prenose rezultate istraživanja sugerirajući da većina potrošača plaća etiketu kad kupuje skupocjeno vino. U 'slijepom testiranju' je sudjelovalo 578 ljudi, a čitava stvar se odvila na Znanstvenom festivalu u Edinburghu. Sudionicima su poslužena razna crna i bijela vina koja su koštala manje od pet funti, a zatim vina koja su stajala i do šest puta više. Sudionici su trebali odrediti koje vino je jeftino a koje skupo.

Prema pisanju tamošnjih medija, istraživači su naglasili kako zakon vjerojatnosti nalaže da bi 50 posto točnih rezultata bilo čisto pogađanje što je na kraju i io slučaj. To je dokaz da sudionici uopće ne znaju razlikovati skupocjena od jeftinih vina. „Ljudi nisu bili u stanju odrediti koje vino je jeftino a koje je skupo, a to u ovim financijski teškim vremenima šalje jasnu poruku -  jeftina vina koja smo testirali imala su podjednak okus kao i skupocjene varijante", rekao je Richard Wiseman, profesor sa Sveučilišta Hertfordshire koji je i proveo testiranje. Ništa novo, zar ne? Kod većine stvari ionako najčešće plaćamo samo ime.

14.04.2011. 19:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vedran
    14.04.2011. 20:13
    Pitao bi anketirane (a i autora ankete) kakva im je glava bila sutradan nakon opijanja sa lošim vinom. Pametnom dosta.
  2. avatar
    xena
    14.04.2011. 20:26
    lol, ali može dan kasnije :)
  3. avatar
    SportMagazin
    14.04.2011. 23:12
    ne vjerujem u ovo pogotovo kad se radi o crnom ma i o bjelom vinu okus i miris su intezivniji ljekovito mirišu usta su puna ovisi opet dal je vino suho ako je pravo suho viono odmah steže cijelu glavu a ne samo usnice,, možda većna tih vinopija na koje vi referirate su najobičniji pijanci koji većinom i piju 12 kuna vino pa stvarno ni ne znaju razlokovati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh