« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SUPERHRANA

Maslačak - idealna proljetna namirnica

Maslačak je hranjiv i ljekovit, ali mnogi ga zbog gorkog okusa izbjegavaju upotrebljavati u kuhinji

Maslačak
Maslačak (Deviantart)
Više o

maslačak

,

jelo

Malo tko zaista cijeni maslačke. Diljem svijeta većina ljudi ih smatra korovom, ali ima i onih koji u maslačku vide zdravu namirnicu korisnu poput bilo kojeg drugog komada povrća. I to ne bez razloga - maslačak je ukusan i vrlo zdrav. U hranjivom smislu, zeleni dijelovi maslačka kao i korijenje puni su vitamina, minerala i antioksidansa. Radi se o jednoj od nutricionistički najgušćoj 'zelenjavi' koju možete jesti. Uz hranjivost, maslačak ima i ljekovita svojstva. Pun je kalija, ima snažna diuretska svojstva, detoksicira krv i sjajan je za jetra. Kroz povijest se upotrebljavao za probleme s probavom, artritisom i ekcemima.

Iako mnogi prigovaraju da je zeleni dio maslačka gorka okusa, to nije sasvim točno - okus mu je ugodno uravnotežen između gorčine i blage začinjenosti u stilu rukole. Listovi i stabljika starijeg maslačka mogu biti poprilično gorki pa ih koristite umjereno.

Najbolje vrijeme da berete maslačke je rano proljeće kad su najmlađi i prije samoga cvata. možete ih opet brati u kasnu jesen jer će nakon prvih mrazova izgubiti gorčinu. Dakle, tražite mlade maslačke koji rastu u bogatom vlažnom tlu. Izbjegavajte one koji rastu pored putova i one u blizini obradivih površina na kojima se koriste pesticidi i ostale vrtne kemikalije. Ako želite posebnu poslasticu, u rano proljeće potražite krune maslačka koje su u biti nakupine pupova iznad glavnog korijena. Te su krune najdelikatniji i najslađi dio biljke.

Mladi maslačak - listovi i stabljika - je sladak kad se poslužuje u salatama ili sendvičima. Ako ste zeleni dio uzeli nakon što je biljka procvjetala, blanširajte ga u vodi kako biste uklonili gorčinu. Prospite vodu i blanširajte opet. Sotirani ili maslačak obrađen na pari možete poslužiti kao bilo koje drugo povrće. Korijen maslačka možete samljeti i upotrijebiti umjesto kave, a sam cvijet može se iskoristiti kao dekoracija jelu ili za izradu vrlo ukusnog sirupa.

Znate li neki recept za jelo s maslačkom? Ako je odgovor da, svakako ga podijelite s nama i ostalim čitateljima Metroa.

16.04.2011. 20:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    igor
    17.04.2011. 08:01
    Med od maslačkovih cvjetova . 50 cvjetova , litra vode 50 g limunske , 2 limuna prokuhati ohladiti , ocijediti dodati 2kg šećera prokuhati i uliti u staklenke . Dobro protiv kašlja .
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh