« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
STVARI S POLICE

Koji je rok trajanja začina

Znate li koliko su dugo valjani pojedini začini? U slučaju nedoumice, slijedite savjete iz članka

Začini
Začini (Deviantart)
Više o

začini

,

rok trajanja

Kad su u pitanju začini, gotov svako kućanstvo ih ima doslovno na bacanje. Rijetki su oni koji redovito mijenjaju začine iz ormarića, ali realno gledajući, za to ni nema neke pretjerane potrebe. Njihov rok trajanja varira, ali u biti nikada ne morate brinuti da će se pokvariti kao klasična hrana. Ako je neki začin stajao poprilično dugo bez korištenja, malo je vjerojatno da ćete se od njega razboljeti. međutim, njegova 'moć' će biti znatno manja. Velik broj ljudi se vod pravilom šest mjeseci - mijenjaju kompletne začine svakih pola godine - no istina je da je to prerano. Osim toga, možete li si to uopće priuštiti?

Ovo su osnovne smjernice kojih se trebate pridržavati:

  • Mljeveni začini (muškatni oraščić, cimet, kurkuma) : 2-3 godine
  • Trave i bilje (origano, peršin, bosiljak): 1-3 godine
  • Sezonske mješavine začina: 1-2 godine
  • Cjeloviti začini (papar u zrnu, štapići cimeta, klinčić): 4 godine
  • Sjemenke: 4 godine (osim kad se radi o sezamu i maku koje treba zamijeniti najkasnije nakon dvije godine)
  • Ekstrakti: 4 godine (osim vanilije koji traje vječno)

 

Eto, ovo je poprilično izravno, ali ako kupite neki začin u trgovinama, svakako pogledajte je li proizvođač naveo rok trajanja ili rok do kojeg bi bilo najbolje upotrijebiti začin. Isto tako, malo je vjerojatno da vodite evidenciju toga kad ste kupili koji začin, ali upravo zato se trebate voditi spomenutim smjernicama. Začini se ne kvare tako lako, naročito ako ih čuvate na suhom i tamnom mjestu, najbolje u hermetički zatvorenim posudama.

Još jedna metoda provjere valjanosti začina je putem mirisa. Ako miriše intenzivno, dobar je. Ako ih držite na polici, potrudite se da nisu izloženi suncu. Neke začine kao što su sjemenke maka, čili paprike, sezam i crvena paprika možete držati u frižideru kako bi što dulje ostali svježi i intenzivnih boja. Nemojte se gristi ako se dovedete u situaciju da morate zamijeniti začine - učinite to jer od začina loše kvalitete nećete imati koristi. ovisno o stilu kuhanja, začine kupujte u većim ili manjim pakiranjima. Ako jako rijetko koristite sezam, nemojte ga puno kupovati.

13.04.2011. 20:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    14.04.2011. 02:22
    znači pravi rok trajana je 7 godina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh