« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
INICIJATIVA

Veći porezi za divove interneta?

Glavna ideja je sprječavanje mogula interneta koji koriste niske stope poreza u nekim zemljama članicama, objavio je europski portal euobserver

GAFA opet na udaru poreznika?
GAFA opet na udaru poreznika? (Arhiva)
Više o

Google

,

Apple

,

Facebook

,

porezi

,

Amazon

,

GAFA

GAFA iliti Google, Apple, Facebook i Amazon nalaze se na stalnom udaru država širom svijeta koje bi željele uloviti dio njihovog bogatog kolača putem poreza, pa ne čudi nova inicijativa četiri najveća gospodarstva eurozone tkoja raže da se internetski divovi oporezuju temeljem prihoda koje ostvaruju, a ne dobiti.

Glavna ideja je sprječavanje mogula interneta koji koriste niske stope poreza u nekim zemljama članicama, objavio je europski portal euobserver.

U zajedničkom pismu estonskom predsjedništvu i Europskoj komisiji (EK), ministri financija Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske traže od EK da uvede kompenzacijski porez na prihode kako bi internetske kompanije mogle plaćati poreze tamo gdje prihode ostvaruju, a ne u zemlji gdje su registrirane.

Trenutno je tim tvrtkama dopušteno plaćati minimalne poreze u Europi zahvaljujući podružnicama u zemljama članicama s niskim stopama poreza, poput Irske.

O dobiti izvještavaju tamo gdje im je podružnica, pa i kad svoje prihode ostvaruju u drugim zemljama, piše internetski portal.

U srpnju je francuski sud donio odluku prema kojoj Google, sada u sastavu krovne kompanije Alphabeta, nije dužan platiti više od milijarde eura neplaćenog poreza na prihode ostvarene putem svoje usluge AdWords, zato što nema stalnu poslovnu jedinicu (permanent establishment) u Francuskoj, a poslovanjem u toj zemlji upravljaju iz Irske.

"Ne bismo trebali prihvaćati da kompanije posluju u Europi, a uplaćaju minimalne iznose poreza u naše državne blagajne", napisali su ministri u pismu.

Ustraju na tome da se radi o pitanju ekonomske efikasnosti, kao i pravde i suvereniteta.

Francuski ministar Bruno Le Maire, njemački Wolfgang Schaeuble, talijanski Pier-Carlo Padoan i španjolski Luis de Guindos predstavit će svoj prijedlog na neformalnom sastanku ministara financija u Tallinu od 15.-16. rujna.

Takvu ideju počeo je preko ljeta zagovarati Le Maire, s tim da Njemačka nije bila sklona prikloniti se toj ideji. Schaeuble se kasnije ipak pridružio francuskom kolegi, a potom su to učinili i ministri Padoan i de Guindos. 

Pismo četvorice ministara nadovezuje se na estonski prošlotjedni prijedlog da se internetske kompanije oporezuju tamo gdje ostvaruju profite, a ne gdje su registrirane.

Prijedlog prednost daje njihovu digitalnom prisustvu, a ne fizičkom prisustvu u zemljama. 

Rasprave o tome pokrenule su se uoči digitalnog summita u Tallinu 29. rujna na kojem će čelnici zemalja EU-a raspravljati o tome kako digitalni sektor može dugoročno podupirati gospodarstvo EU-a.

Na samitu će također biti riječi o pitanjima poput inovacija, sigurnosti na internetu, e-upravljanju i oporezivanju, piše neovisni internetski portal euobserver.

12.09.2017. 10:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Opa
    13.09.2017. 15:28
    Oni će već tome doći na kraj, bez brige
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh