« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
UPOZORENJE MINISTARSTVA

Oprez: Ne otvarajte mail povrat@porezna-uprava.hr

Ministarstvo financija upozorava porezne obveznike da ne otvaraju mail upućen s adrese povrat@porezna-uprava.hr jer je riječ o krivotvorenoj adresi e-pošte

Fotografija vijesti
Više o

računalni virusi

,

Ministarstvo financija

,

e-mail

,

povrat poreza

Ministarstvo financija upozorilo je danas porezne obveznike da ne otvaraju elektroničku poštu koju su dobili s adrese povrat@porezna-uprava.hr jer je riječ o krivotvorenoj adresi e-pošte.

Poruka, koju je u mailu dobilo i uredništvo Metro-portala,  dolazi na lošem (Google Translate) hrvatskom jeziku na kojem vas uvjeravaju da ćete primiti povrat poreza i vodi vas na stranicu koja na prvi pogled izgleda kao stranica Porezne uprave. Tamo piše iznos koji ćete primiti za povrat (u eurima!) ako ispunite formular u kojem vas traže broj kreditne kartice i njen PIN. 

Vjerujemo da će većini biti jasno da je riječ o prijevari, ali opreza nikada dovoljno. Internetski prevaranti su sve domišljatiji tako da hakiraju i baze podataka stranica na kojima se nude i traže poslovi. Takvi su prevaranti posebno perfidni jer dobro odglume proces zapošljavanja, šalju upitnike, razgovaraju preko Skypa, a naknadno, kad kandidata uvjere da je dobio posao, traže uplatu na određeni račun s prilično uvjerljivim obrazloženjem. Kad uplata stigne, više se ne javljaju. 

Što se tiče ove internetske prijevare, Ministarstvo financija nije se željelo upuštati u objašnjenje o kakvoj je prijevari riječ već je objavilo preko Hine da je takvu zaprimljenu poruku potrebno odmah ukloniti sa svog računala bez otvaranja sadržaja, a tu je obavijest objavilo i na svojim stranicama. (www.mfin.hr).

24.12.2011. 15:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh