« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PRODULJITE UŽITAK

Uživajte u odmoru i kad se vratite s njega

Tko kaže da onaj ugodni osjećaj kojeg dobijemo tijekom odmora ili ljetovanja ne može potrajati i kad se vratimo kući?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

sreća

,

odmor

,

ljetovanje

,

raspoloženje

Prošao je godišnji odmor, vratili ste se s ljetovanja puni pozitivnih dojmova i sad mislite kako će to raspoloženje potrajati barem još nekoliko dana. I onda na scenu stupa stvarnost - vraćate se na posao, na faks, u školu i nakon samo jednog dana prisjećate se svoje životne rutine, razina stresa raste - čini se kao da nigdje niste ni išli. Zato je logično zapitati se kako produljiti onaj ugodni osjećaj kojeg steknete tijekom odmora. Jedno nizozemsko istraživanje možda pruži odgovor.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Primijenjeno istraživanje kvalitete života, a obuhvatilo je 974 osobe koje su išle na odmor i 556 onih koji nisu išli na odmor. Analiza je trajala nekoliko tjedana. Kod prve skupine mjerena je razina sreće prije, tijekom i nakon odmora, odnosno ljetovanja. Oni su bili sretniji prije odmora (zbog iščekivanja nečeg ugodnog) i tijekom odmora. Ali nakon odmora njihovo raspoloženje i sreća bili su isti kao i kod onih koji nisu nigdje išli.

>> Svatko ima potrebu da negdje otputuje na odmor

Uz nekoliko iznimaka - podskupina koja je opisala svoj odmor kao „vrlo opuštajući" - za razliku od drugih podskupina koje su ga opisale kao „opuštajućeg", „neutralnog", „stresnog", „vrlo stresnog" - zadržala je taj osjećaj tijekom dva tjedna nakon odmora. A razina sreće i raspoloženja bila je znatno veća tijekom narednih osam tjedana. Duljina trajanja odmora nije igrala nikakvu ulogu ni utjecaj na sreću po njegovom završetku. Sve dok se odmor temeljio na aktivnostima koje opuštaju i smanjuju stres nije bilo razlike u razini sreće nakon putovanja bez obzira koliko odmor, ljetovanje, izlet itd., trajao, objašnjavaju autori istraživanja.

Istraživanje sugerira da postoje dvije strategije za povećanje broja dana sreće nakon odmora. Prvo, birajte samo aranžmane koji su opuštajući. Drugo, ako duljina trajanja odmora ne igra nikakvu ulogu, bolje vam je ići na više kraćih odmora i putovanja nego na manje duljih. Ali postoji još jedna napomena. To što pojedinac smatra „vrlo opuštajućim" stvar je subjektivne interpretacije. Psiholog Jeffrey Rossman, inače savjetnik pri Rosdale.com-u i stručnjak za pitanja tijela, uma i raspoloženja, kaže da jedna osoba ležanje na plaži može smatrati rajem dok drugoj to može predstavljati pavi pakao.

Evo nekoliko Rossmanovih savjeta za produljenje ugode nakon odmora:

  • Pričajte o tome. Pokažite drugima fotografije s odmora, dijelite iskustva, prisjećajte se doživljaja, po mogućnosti s ljudima s kojima ste bili na odmoru.
  • Zahvalite zaslužnima. Ako vam je netko u hotelu ili tamo gdje ste već bili smješteni bio zaista koristan i od pomoći pošaljite mu nešto u znak hvale. Ako ste sklopili nova prijateljstva i obećali da ćete biti u kontaktu s novim ljudima, pošaljite im e-mail il ih nazovite.
  • Nastavite u pozitivnom tonu. Ako ste naučili nešto novo na odmoru ugradite to u svoju svakodnevicu. Išli ste na sate tenisa? Na jogu? Ekskurziju promatranja ptica? Ronjenje? Počnite se baviti time što prije kad se vratite kući.
24.07.2011. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh