« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SVETI GRAL MRŠAVOSTI

Tajna mršavosti leži u jedenju iste hrane svaki dan

Jedenjem iste hrane svaki dan prosječno unosimo manje kalorija nego što je to slučaj kod raznovrsnije hrane, zbog toga što takva prehrana u nama izaziva osjećaj dosade

Više o

debljina

,

pravilna prehrana

,

nezdrava prehrana

,

mršavost

,

Dukan dijeta

,

dukanova dijeta

Iako je izreka da je raznolikost začin života primjenjiva na mnogo stvari u našoj svakodnevici, prehrana nikako nije jedna od njih, tvrde znanstvenici. Istraživači su ustvrdili kako nas jedenje iste hrane svaki dan čini da prosječno unosimo manje kalorija, nego što je to slučaj sa raznolikom hranom.

Ovi se zaključci naslanjaju na one ranije provedenih istraživanja, koja su dokazala kako sve veći izbor vrsta namirnica koji nam je na raspolaganju, poput više desetaka vrsta čokolade, za prosječnog čovjeka znači i veću mogućnost lošeg izbora te prekomjerne težine kao posljedice toga.

Studija provedena u SAD-u pokazala je da su žene koje su jele makarone svaki dan kroz dva tjedna prosječno unosile 100 kalorija na dan manje od žena koje su jele „normalno".

Istraživači sa Sveučilišta u Buffalu zaključili su i kako ljudi koji jedu raznovrsno, bez obzira na to jesu li prekomjerne težine ili ne, dnevno unose više kalorija. Ovu pojavu objašnjavaju time da jedenje iste hrane svaki dan u nama izaziva dosadu, a kao posljedica toga jedemo manje.

Neki istraživači uspoređuju ovaj efekt sa ljudima koji uzimaju drogu te s vremenom stvore toleranciju, što ih tjera da uzimaju sve više i više za isti učinak. Ipak, trebat će još istraživanja da se utvrdi koliko je dugo potrebno da se „naviknemo" na neku hranu.

Ipak, nipošto nemojte ovo shvatiti kao zeleno svjetlo da se zaletite do trgovine i nakrcate tjednim zalihama vaše omiljene namirnice.

„Iako ovo istraživanje pokazuje zanimljive rezultate, pravi trik bit će u tome da balansiramo ova saznanja sa važnosti varijacije u uravnoteženoj prehrani, kako bi dobili najbolje od oba sviejta" zaključuje Shelley McGuire iz Američkog nutricionističkog društva.

Vrlo učinkovita Dukan dijeta vjerojatno također duguje svoj uspjeh monotonosti, tj. jedenjem proteinske hrane u velikim količinama koje s vremenom postaju sve manje. Tako od početnih odrezaka i nekoliko jaja dnevno, osobe na Dukanovoj dijeti počinju jesti sve manje i manje te tako ubrzano gube kilograme.

24.07.2011. 18:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    24.07.2011. 19:43
    super sad ću jesti samo jaja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh