« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SLATKI GRIJEH

Uživajte u čokoladi bez grižnje savjesti!

Čak i ako želite smršaviti, ne morate se odreći najslađeg užitka, samo pripazite na sastav i količinu pojedene čokolade

(Dreamstime)
Više o

dijeta

,

čokolada

,

kakao

,

feniletilamin

,

slatko

,

serotonin

,

endorfin

Iako mnogi tvrde da se morate odreći slatkog želite li smršaviti, to nije istina. Potrebno je samo paziti na količinu slatkog, ali i na kvalitetu pojedinih slatkiša, pa tako i čokolade.

Čokolada je već stoljećima omiljeni slatki užitak diljem svijeta, pa nema razloga da je se vi odreknete. Jedan od razloga zašto je čokolada toliko omiljena je njezin sastav.

Naime, čokolada sadrži kakaov prah, odnosno theobroma cacao koji sadrži tvar feniletilamin. On se pojavljuje u našem tijelu i otpušta se prilikom emocionalnog uzbuđenja. Osim toga, kad jedemo čokoladu povisuje se razina serotonina u krvi i otpuštaju se endorfini zbog čega se i vaše raspoloženje popravlja.

Ako morate ograničiti uživanje u čokoladi, obratite pozornost na količinu kakaa u njoj. Što je kakaa više, čokolada će vas prije zasititi i manje ćete je pojesti. Ipak, ''prave'' čokolade s više od 85 posto kakaa ne odgovaraju svima, pa nutricionisti preporučaju onu sa 70 posto kakaa.

Najbolja je gorka čokolada, a ona mliječna nešto manje. Bijelu čokoladu biste trebali izbjegavati jer uglavnom sadrži više šećera i od mliječne i od tamne čokolade.

Dakle, osim ako u njoj pretjerujete, nema potrebe za izbacivanjem čokolade iz vašeg jelovnika - upravo suprotno!

18.09.2015. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh