« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Laži o hrani koje trebate zaboraviti

Je li batat stvarno zdraviji od krumpira i uzrokuje li crveno meso rak? Ako ne znate, pročitajte - a to napravite i ako mislite da znate

Je li stvarno slatki krumpir zdraviji od običnog?
Je li stvarno slatki krumpir zdraviji od običnog? (Arhiva)
Više o

hrana

,

krumpir

,

laži

,

crveno meso

,

sol

,

zablude

,

batat

Batat vs obični krumpir - mit potječe iz SAD-a. Amerikanci jedu velike količine procesuiranog krumpira (npr. u obliku čipsa ili pomfrita) i zbog toga je ovo povrće mi krivo ni dužno došlo na loš glas te se povezuje se s pretilošću i dijabetesom. Zapravo, batat je na glasu kao zdrava zamjena za krumpir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dvije namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike. Tako batat ima više vlakana i vitamina A, a krumpir više esencijalnih tvari poput željeza, magnezija i kalija.

Crveno meso vs rak - japanski znanstvenici proveli su 1986. istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, tvarima koje nastaju kuhanjem mesa. Životinje su nakon nekog vremena oboljele od raka i od tada značajan broj studija povezuje crveno meso s tom bolesti. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu uzročno -posljedičnu poveznicu između konzumacije crvenog mesa i raka. 

Fruktozno-kukuruzni sirup vs šećer - ovaj sirup česta je zamjena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama,a uzrokuje stvaranje masnoća u krvi. Sirup i obični šećer zapravo su slični po sastavu, s jednako visokim udjelom fruktoze i jednako su štetni. To su prazni ugljikohidrati koji se smiju jesti u minimalnim i kontroliranim količinama.

Sol vs visoki tlak - smanjeni unos soli definitivno pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim tlakom ne trebaju se bojati soli. Trebate pripaziti samo da unosite dovoljno kalija u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalija bitan za krvni tlak. Jedite brokulu, banane, špinat, krumpir i grahorice jer te namirnice po porciji sadrže i do 400 grama kalija. 

Visoki unos proteina vs bubrezi - znanstvenici su 1983. godine ustanovili da visoki unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije. Taj izraz označava količinu krvi koju bubrezi filtriraju u jednoj minuti i znanstvenici su smatrali su da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima. Međutim , kasnije provedena istraživanja ustanovila su da to nema nikakav utjecaj na funkciju bubrega, kako zdravih tako ni bolesnih.

17.09.2015. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh