« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Uravnotežena prehrana čuva zdravlje i vitalnost

Postalo je popularno izbacivati grupe namirnica iz prehrane kako bi se postigla vitka linija, no to je dvosjekli mač - mršavimo, ali i gubimo važne nutrijente

Što sve trebamo jesti
Što sve trebamo jesti (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

vitamini

,

masti

,

proteini

,

minerali

,

ugljikohidrati

,

uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana ključna je za više stvari - od pravilnog rasta i razvoja tijela do zdravlja, pa nove vrste dijeta koje preporučuju izbacivanje jedne cijele grupe namirnica iz prehrane zapravo prilično štete našem organizmu.

Ugljikohidrati su osnova prehrane, sviđalo se to nama ili ne, jer preporučeni dnevni unos ugljikohidrata iznosi između 40 i 65 posto ukupne količine namirnica. Naravno, važno je kombinirati jednostavne i složene ugljikohidrate kako bi tijelo funkcioniralo normalno.

Naime, dio ugljikohidrata koristi se za energiju, dio pohranjujemo u jetri u obliku glikogena, dok se ostaak pretvara u mast - a najveću štetu rade jednostavni ugljikohidrati, preciznije, bijelo brašno.

Masti su najvažniji izvor energije za rad organizma nakon ugljikohidrata, a osim toga igraju važnu ulogu u zaštiti protiv infekcija i čine kožu elastičnom, jer su u njima otopljeni vitamini A, D. E i K, koje jednostavno ne smijemo prestati unositi.

Proteini imaju osnovni zadatak izgradnje i obnavljanja tkiva i organa, a ako smanjimo unos ugljikohidrata, počinju se koristiti za energiju, što će usporiti ili čak zaustaviti izgradnju i obnovu tkiva. Inače, proteini su sastavljeni od esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, od kojih ove prve naš organizam ne može proizvesti sam, pa ih možemo unijeti jedino kroz hranu.

Minerali i vitamini u tijelu su prisutni u malim količinama, no uloga im je itekako značajna - bez njih nema normalnog rasta i razvoja pa je nužno unositi ih u njihovom prirodnom obliku - putem hrane koja obuhvaća sve skupine namirnica.

Za kraj, voda - nebrojene su važne uloge koje voda igra u tijelu, od prenošenja hranjivih tvari preko pomaganja probavi i apsorpciji do eliminacije toksina, štetnih nusprodukata probave. Stoga, ne zaboravite savjet koji ste čuli stotinama puta - barem 8 čaša vode dnevno i vaš će organizam funkcionirati bez zastoja.

Stoga, ako trebate izgubiti višak kilograma, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili posjetite nutricionista kako ne bi pogrešnim odabirom dijete svom organizmu nanijeli više štete nego koristi. 

27.09.2015. 11:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh