« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina
BLJAK!

Prerađena hrana koju treba obavezno izbjegavati

Viskoprocesirana hrana prepuna je takvih sastojaka da stvarno izgubite apetit kad pročitate što se u njoj nalazi

Kokice za mikrovalnu su kancerogene
Kokice za mikrovalnu su kancerogene (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

,

PFOA

,

pomfrit

,

hrenovke

,

procesirana hrana

,

kokice za mikrovalnu

,

prerađena hrana

,

visokoprocesirana hrana

,

štetno djelovanje

Prerađena ili procesirana hrana, pogotovo ona koja spada u kategoriju visokoprocesirane spada u najnezdraviju moguću hranu dostupnu u trgovinama, no nerijetko se dobro prodaje zbog svoje niske cijene.

Tako pomfrit iz trgovine ili bilo kojeg restorana ima kalorija u ogromnim količinama, nutritivna vrijednost ove mješavine svega i svačega (a najmanje krumpira) je gotovo nula, a jedino što sigurno radi jest da taloži salo. I to nemilice. Ne budite lijeni, nasijecite sami krumpire i ispecite ih u pećnici.

No, to je samo prilog uz, primjerice, hambuger u fast foodu. Dijabetes je utetoviran u njih cijelom površinom, a ako uzmete pileće nuggete koji su, kao, zdravi, natrpat ćete se konzervansima, mastima i soli u količinama za manji bataljun vojnika, misleći kako jedete nešto "zdravo".

No, kad kod kuće u tavu istresete smrznuti pomfrit iz zamrzivača, obično uz njega ide jedna od najgorih namirnica - hrenovke. One, kao i ostale mesne prerađevine koje niste vidjeli kako se proizvode imaju više dijelova životinja koje nisu meso (papci i slično) nego što ima najgorih dijelova mesa, a uz to su tu svi mogući konzervansi, pojačivači okusa, svi E brojevi koje znate i ne znate i puno, puno, puno soli. Nutritivna vrijednost - nula.

O štetnosti čipsa i ostali prženih grickalica koje se nude u golemim šarenim vrećicama koje djeca obožavaju vjerojatno ne treba ni govoriti, a o kalorijama koje sadrže bolje da vam i ne govorimo.

No, uvjerljivo najgora stvar koju možete napraviti za svoje zdravlje su - kokice za mikrovalnu. Kokice su inače genijalna hrana koju možete jesti svaki dan, smlaviti cijelu zdjelu pred televizorom i neće vam biti ništa - osim ako ih ne prelijevate nekim čudima i ne solite do iznemoglosti. 

Varijanta za mikrovalnu je toliko kancerogena da je to zastrašujuće. Prvo, unutra je GMO kukuruz, a ona folija s unutarnje strane premazana je perfluorooktanoičnom kiselinom PFOA koja je dokazano kancerogena. Stoga, ne budite lijeni, kupite kuruzu od bakice na placu i napravite kokice u loncu, kao što vam je mama radila.

 

29.05.2014. 18:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh