« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OD KNJIGE DO KRIŽALJKE

Učite svakodnevno jer učenje je zdravo za mozak

Svi oblici mentalne aktivnosti djeluju preventivno na kognitivne i probleme pamćenja uzrokovane starenjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

učenje

,

mozak

,

mentalno zdravlje

Neurobiolozi s kalifornijskog sveučilišta Irvine u novom su istraživanju ponudili prve konkretne dokaze da je učenje zdravo za mozak te da 'mentalna stimulacija' djeluje preventivno na kognitivne i probleme s pamćenjem uzrokovane starenjem.

Koristeći novu tehniku vizualizacije razvijenu isključivo za proučavanje procesa pamćenja istraživački tim, koji su predvodile doktorice znanosti Lulu Chen i Christine Gall, zaključio je kako svakodnevno učenje bilo kojeg oblika animira neuronske receptore te time održava optimalnu razinu funkcionalnosti moždanih stanica.

Te receptore aktivira protein nazvan 'moždani neurotropni faktor' koji omogućava rast i diferencijaciju neuronskih veza odnosno sinapsi, odgovornih za komunikaciju između neurona. Taj protein je, kako se pokazalo, ključni sastojak formacije sjećanja odnosno procesa pamćenja, navodi se u web izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Ovo istraživanje potvrdilo je postojanje neraskidive veze između učenja i rasta i razvoja mozga", rekla je dr. Chen.

Uz potvrdu kako moždana aktivnost potiče proteinsku signalizaciju na mjestima na kojima neuroni razvijaju sinapse, istraživači su otkrili i kako je taj proces povezan s moždanim ritmom učenja, tzv. theta valovima (4-7 Hz), koji je ključan za kodiranje novih podataka u memoriji.

"Poveznice između proteinske signalizacije, učenja i theta valova ukazuju na to kako naš mozak ostaje zdrav, odnosno kako se odupire 'zakržljavanju'. Postoje naznake kako theta valovi slabe s vremenom što je vjerojatan uzrok problema s pamćenjem kod starijih osoba no, svakodnevna mentalna aktivnost taj proces može u najmanju ruku usporiti", zaključila je dr. Gall.

06.03.2010. 10:41:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh