« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BZZZZZZZZ

Ubod komarca - što prije, a što poslije njega

Okružite se lavandom i komarci će vas izbjegavati, ali ako vas ipak ubode, rješenje mukama potražite u zamrzivaču

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zaštita

,

komarci

,

Ronan Parke

U posljednje vrijeme aktualna je tema prevencija od uboda komaraca, što je sasvim razumljivo obzirom da su ove godine gadniji i gladniji nego ikad. Postoje razna sredstva, od krema, sprejeva i ulja koja se nanose na kožu. No ti umjetni proizvodi mogu imati i negativne posljedice, naročito ako se upotrebljavaju neumjereno. Ali preventivne mjere mogu biti i puno prirodnije.

Cvijet nevena jedan je od najkorisnijih načina za obranu od komaraca na otvorenom. Bilo bi idealno da ja oko vas ili svijeća s njegovim mirisom ili pak samo cvijeće. Posadite nevene u svoj vrt ili dvorište i obeshrabrit ćete komarce. Možete koristiti i ulje nevena na koži.

>> Komarci - moraš skupit sve

Za zaštitu djece koristite čaj od hajdučke trave ili stolisnika. Možete im ga utrljati na kožu da bi odbio ubode komaraca. Ovo je siguran i efektivan način za zaštitu. Kao alternativnu zaštitu možete koristiti matičnjak. Vjerovali ili ne, ali i čista vanilija također odbija komarce. Nemojte koristiti kopije i derivate vanilije jer neće djelovati. Komarci nisu jedini kukci koji ne vole vaniliju, stoga ju je dobro imati pri ruci.

>> Novi smrtonosni oblik malarije prijeti čovječanstvu

Lavanda lijepo miriše, ali je i prirodni zaštitnik od komaraca. Koristite cvijet lavande na način da ga utrljate na kožu ili koristite njeno ulje kao da koristite parfem. Ovo je najbolji dokaz da ne morate 'mirisati' na kemikalije da biste otjerali komarce. Možda zvuči smiješno, ali konzumiranjem češnjaka također odbijate komarce. Osim toga, prema mišljenju talijanske dermatologinje dr. Riccarde Serri, ne bi bilo loše da prije odlaska na otvoreno u organizam unesete znatne količine vitamina B.

led kocke

Ali što kad je stvar već gotova i kad je komarac obavio svoj krvavi posao? Dr. Serri savjetuje da je najbolje staviti kreme koje sadrže vitamin E ili pak uzeti isti taj vitamin u obliku nadomjeska prehrani. Osim toga, idealni su i preparati s kortizonom koji ima protuupalno djelovanje. Ali u nedostatku spomenutih sredstava, dr. Serri kaže da rješenje potražite u zamrzivaču, Naime, obična kockica leda stavljena na mjesto uboda čini čuda. Na kraju, nije loše poslužiti se i cvjetnom vodicom paprene metvice koja je savršena za ubode komaraca kao i svrbež i alergijske reakcije.

06.07.2010. 12:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kostadin Jovanovic
    12.07.2010. 10:07
    Kako svaki vikend provodim u vili, na planini, na 1400-1500m nadmorske visine, ovoga leta, tacnije juce i prekjuce,, na ovoj visini prosto nije moglo oko da se otvori od, pretpostavljam komaraca. Vazno je da se kaze da su prolece i leto, bili retko vlazni i da je sama planina "puna vode". Inace, pojavu komaraca, do ovoga leta nisam primecivao. Kakvi su to komarci? Odakle su se pojavili i postoji li efikasno sredstvo za borbu sa njima?
    Hvala!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh