« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Komarci napadaju

Novi smrtonosni oblik malarije prijeti čovječanstvu?

Nova zaraza za sad je prisutna u jugoistočnoj Aziji, no turisti bi je mogli raznijeti svijetom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prijetnja

,

bolest

,

komarci

,

malarija

Vjerovalo se kako parazit Plasmodium knowlesi može zaraziti samo majmune. Ipak, nedavno je otkriveno da se raširio među stanovništvom Malezije, a posljednja studija potvrđuje kako smrt nastupa brzo ako se promptno ne reagira.

Premda je novi oblik bolesti zasada koncentriran na jugoistoku Azije, znanstvenici upozoravaju da bi se preko turista mogla pojaviti i na zapadu.  

Malarija svake godine pokosi više od milijun ljudi. Bolest izazivaju paraziti koje u krvotok čovjeka prenosi komarac. Od četiri vrste malarija parazita koji izazivaju bolest kod ljudi, P. falciparum, koji je najčešći u Africi, jest i najsmrtonosniji, dok P. malarie, koji se može naći u tropskim i subtropskim područjima izaziva blaže posljedice.

Za P. Knowlesi se smatralo kako može inficirati samo majmune, sve dok nedavno nije otkriveno da se parazit može prenijeti i na ljude. Studija pokazuje kako ga se pod mikroskopom lako može zamijeniti s mnogo blažim P. malarie.  Unatoč tome, za razliku od svog rođaka P. knowlesi ima mogućnost reprodukcije svaka 24 sata u krvi, što znači da je potencijalno smrtonosan.

Voditelj tima istraživača, profesor Balbir Singh tvrdi da su zbog navedenih razloga, rana dijagnoza i liječenje od krucijalne važnosti. ˝Sve veći broj turista u jugoistočnoj Aziji mogao bi značiti da će se bolest proširiti, pa čak i na zapadne zemlje. Stoga, treba biti na operezu˝, dodaje Singh.

09.09.2009. 16:14:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh