« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PRAIZVEDBA

U zagrebačkom HNK premijerno izvedena opera 'Mazepa' P. I. Čajkovskog

Libreto 'Mazepe' nastao je prema Puškinovoj poemi 'Poltava', i smatra se najsnažnijim djelom Čajkovskoga iako se rijetko izvodi

(Damir Krajač/Cropix)
Više o

HNK Zagreb

,

zagrebački HNK

,

Petar Iljič Čajkovski

,

pogrebnici

,

Thomas Brandl

Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu večeras je izvela zadnju ovosezonsku premijeru "Mazepu" Petra Iljiča Čajkovskog pod ravnanjem Mihaila Sinkeviča i u režiji Ozrena Prohića.

U ulozi Mazepe nastupio je Vladimir Vanejev, a u ostalim ulogama pjevali su Luciano Batinić, Zlatomira Nikolova, Tamara Franetović-Felbinger, Ivica Trubić i drugi.

Premda rijetko izvođena, ta opera se smatra najsnažnijim djelom Čajkovskoga. Libreto je nastao po Puškinovoj poemi "Poltava", koja obiluje podudarnostima iz skladateljeva života pa se ''Mazepa'' svrstava u njegova najosobnija djela.

Kako se ističe u programskom materijalu predstave, politička dimenzija opere temelji se na sukobu Rusije i Ukrajine, koji je doduše, s ekonomskim predznakom, aktualan i danas. U izvedbi zagrebačke Opere Mazepa doživljava svoju neopravdano zakašnjelu praizvedbu.

Nakon moskovske i petrogradske praizvedbe u inozemstvu je prvi put izvedena potkraj 19. stoljeća u Liverpoolu, zatim 1912. u Varšavi, a 20-ak godina poslije u Wiesbadenu. Glazbena kritika posebno pamti prvu talijansku izvedbu 1954. u Firenci. Opera se zadnjih desetljeća prikazivala diljem Europe i svijeta, a u Marijinskom teatru u Sankt Petersburgu i danas je dio repertoara.

Uz Ozrena Prohića scenografiju potpisuje i Branko Lepen, kostimografkinja je Petra Dančević, koreografkinja Blaženka Kovač-Carić te oblikovatelj svjetla Denis Šesnić.

Praizvedba Mazepe bila je 1884. u Boljšom teatru u Moskvi, a u Zagrebu se izvodi u povodu 170. obljetnice rođenja P. I. Čajkovskog. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 22:31:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh