« Kazalište
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
VASO ABASHIDZE

'Macbeth' proglašen najboljom predstavom Festivala malih scena

Na 17. međunarodnom festivalu malih scena odigrano je 10 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Gruzije

(Tea Cimaš/Cropix)
Više o

festival malih scena

,

micanje bebe

Predstava "Macbeth" gruzijskog državnog dramskog i glazbenog kazališta "Vaso Abashidze" iz Tbilisija proglašena je najboljom predstavom ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci.

Najbolji redatelj je, po ocjeni prosudbene komisije, David Doiashvili za režiju predstave "Macbeth". Nagrade za rad na ovoj predstavi dobio je Doiashvili i za scenografiju te Nicoloz Memanishvili za scensku glazbu, Ann Mosidze za kostimografiju te Ia Nadirashvili za oblikovanje svjetla.

Najboljim muškim glumcem ravnopravno su proglašeni Nikola Ristanovski i Ljubomir Bandović za uloge u "Dervišu i smrti". Nagradu za najbolju glumicu dobile su ravnopravno Luba Gogorishvili za ulogu u "Macbethu" i Nataša Matijašec Rošker za ulogu u predstavi "Bliže".

Najbolja epizodna glumica je Doris Šarić Kukuljica za uloge u predstavama "Zagrebački pentagram" i "Oprostite, mogu li vam ispričati...?" a najbolji mladi glumac Tornike Gogrichiani za ulogu Macbetha u istoimenoj predstavi.

Anica Tomić i Jelena Kovačić proglašene su zajedno najboljim dramaturginjama za "Menažeriju" i "Oprostite, mogu li vam ispričati...?". Posebnu nagradu prosudbene komisije dobila je glumačka ekipa predstave "Menažerija" i to za izuzetnu scensku energiju. Najveću ocjenu gledatelja dobile su predstave "Macbeth" i "Menažerija".

Sve nagrade osim one za režiju, scenografiju i ocjenu publike nose imena riječkog glumca Veljka Maričića, nagrada za režiju nosi ime Anđelka Štimca, riječkog redatelja a one za scenografiju i ocjenu publike Doriana Sokolića, scenografa i teatrologa.

Umjetnički direktor Međunarodnog festivala malih scena je Nenad Šegvić a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je Jasen Boko. Stručnu prosudbenu komisiju činili su Daša Drndić, Zoja Odak, Voja Brajović, Tadej Toš i Elvio Baccarini.

Nagradu medijskog pokrovitelja Novoga lista pod nazivom "Mediteran" dobila je Doris Šarić Kukuljica za dvije uloge u predstavi "Zagrebački pentagram".

Organizatori 17. međunarodnog festivala malih scena, otvorenog 3. svibnja, su udruga HKD Međunarodni festival malih scena Rijeka i grad Rijeka. Odigrano je 10 predstava, od kojih tri iz Hrvatske, tri iz Srbije, dvije iz Slovenije te po jedna iz Gruzije i BiH. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 00:50:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh