« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NIJE MALA, NIJE MALA...

U raspadu Jugoslavije najgore prošla Srbija

Srbi za svoj loš položaj okrivljuju lošu ekonomsku politiku, a stanovnici zemalja s kojima je ratovala vjerojatno imaju potpuno drugo mišljenje

Fotografija vijesti

Istraživanje koje je objavio beogradski Press pokazuje da prema plaćama prednjači Slovenija sa 975 eura, na drugom je mjestu Hrvatska sa 742 eura, treća Crna Gora sa 479 eura, slijedi BiH sa 406 eura, zatim Srbija sa 345 eura, dok je na začelju Makedonija, u kojoj građani mjesečno zarade ravno 333 eura, piše Press.

I prema prosječnoj potrošačkoj košarici Srbija zaostaje jer je njenu građaninu potrebna je jedna i pol plaća za zadovoljavanje "košarice", u Hrvatskoj je plaća "kratka" za samo 150 eura. Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 22,2 posto pa je ta država po tome "gora" od Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Ekonomist Bečkog instituta Vladimir Gligorov smatra da ovo istraživanje jasno ocrtava da Srbija uvelike zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom, a da je manje-više izjednačena s Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, zemljama od kojih je ekonomski u prošlosti mnogo bolje stajala.

Zanimljiv je podatak da od svih bivših republika benzin je najskuplji u Srbiji, ali je i izlazak u restoran stavka za koju se izdvaja isto novca kao kod susjeda. Ručak u restoranu srednje kvalitetae u Beogradu košta oko 10 eura, slično kao u Makedoniji, dok je u Zagrebu i Ljubljani taj iznos manji za oko šest euvra. U BiH možete ručati za 10 do 12 eura po sobi, a u Crnoj Gori za 12. 

Iznajmljivanje stana od 50 kvadrata u širem centru Beograda košta oko 250 eura, jednako kao i u Sarajevu i Skoplju. Najviše novca na iznajmljivanje daju Slovenci, čak 500 eura, zatim stanovnici Crne Gore - 350, pa Hrvatske, u kojoj najam košta 300 eura.

04.07.2011. 09:59:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    04.07.2011. 10:20
    Znači mi super živimo, samo to ne vidimo...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh