« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NUŽNA PROMJENA POLITIKE

U Europi natalitet ne osigurava demografsku obnovu

U Europi natalitet ne osigurava demografsku obnovu stanovništva, rekla je Lola Velarde, predsjednica Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku

Potrebno je promijeniti pronatalitetnu politiku
Potrebno je promijeniti pronatalitetnu politiku (Cropix)
Više o

natalitet

,

Europa

,

rođeni 12. listopada

Kako je napomenula europska žena rađa u prosjeku 1,5 dijete, što je daleko ispod 2,1 djece, koliko bi bilo potrebno za pozitivan demografski rast. Po rezultatima istraživanja Vijeća o aktualnoj demografskoj situaciji u Europi, broj starijih od 65 godina za 3,4 milijuna premašuje broj mlađih od 14 godina. Predviđa se da će se 2050. onih ispod 14 godina smanjiti za 30 posto, a starijih od 65 više od 30 posto.

Porast nataliteta najviše se može zahvaliti useljenicima čiji je udio u tome 90 posto, rekla je Velarde, dodavši da je broj useljenika u 2009. porastao na 31 milijun, najviše u Njemačkoj, Španjolskoj, Engleskoj, Italiji, Francuskoj. Aktualno stanje u Europi otežavaju i pobačaji, kojih je godišnje 2,9 milijuna, najviše u Rusiji (osam na deset rođenih), te u Rumunjskoj, Estoniji i Bugarskoj.

Velarde je naglasila kako postoji zakonska zaštita obitelji, no u stvarnosti se donose zakoni koji dovode do njezinog raspada, poput onih koji izjednačavaju brak s izvanbračnim zajednicama, pa i istospolnim zajednicama, zakoni o razvodu braka i zakoni koji dopuštaju pobačaje.

U europskim institucijama postoji velika zabrinutost zbog takvog stanja, ustvrdila je, dodavši da je istraživanje pokazalo da mjere koje poduzimaju vlade, poput pomoći za djecu ili usklađivanja radnog vremena i obiteljskih potreba, mogu poboljšati demografsko stanje.

Ocijenila je da bi nastavak lošeg trenda mogao rezultirati slomom socijalnih, zdravstvenih i mirovinskih sustava te socijalnim sukobima zbog useljenika. Upitana o kontradikciji da u katoličkim zemljama pada natalitet, dok u skandinavskim i protestantskim raste, Velarde je rekla da se više na pravi način ne vrednuje obitelj, dok skandinavske zemlje i Francuska već godinama imaju dobru pronatalitetnu politiku.

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) zasjeda u Zagrebu od 30. rujna do 3. listopada u Zagrebu, na temu "Demografija i obitelj u Europi". (hina/metro-portal)

01.10.2010. 16:46:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh