« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KONTROLA KORUPCIJE

Bugarska uvodi vozački ispit pod video-nadzorom

Ispiti za dobivanje vozačke dozvole u Bugarskoj će se od petka provoditi pod video-nadzorom kako bi se dokinula korupcija pri izdavanju vozačkih dozvola

Sve će snimati kamere
Sve će snimati kamere (Shutterstock)
Više o

Bugarska

,

torbe

,

rođeni 11. listopada

Na početku ispita prometni će policajci postaviti kamere na vozilo u kojem se polaže ispit vožnje, koji će se u cijelosti snimati, a sustavima za video-nadzor opremljeno je i 50-ak dvorana u kojima će kandidati polagati pismeni dio ispita, stoji u priopćenju ministarstva. 

Tim se mjerama, najavljenim u prosincu prošle godine, želi spriječiti korupciju u auto-školama i smanjiti broj cestovnih nesreća u kojima svake godine u Bugarskoj, zemlji sa 7,5 milijuna stanovnika, pogiba oko tisuću ljudi.

Ministar prijevoza Aleksandar Cvetkov ocijenio je kako se svake godine u Bugarskoj nepropisno izda oko 15 tisuća vozačkih dozvola. Tv postaja bTV i tjednik 168 sati prije godinu dana pokazali su da je moguće dobiti vozačku dozvolu, a da kandidat ne odradi nijedan sat učenja vožnje.

Plativši 320 leva (oko 1200 kuna) mita, novinar tjednika dobio je vozačku dozvolu bez ijednog sata vožnje. Za 550 leva (oko 2000 kuna) novinar bTV-a je dobio dozvolu za vožnju autobusa u auto školi koja, uz to, uopće nema autobusa u voznom parku.

Ministarstvo je za kraj godine najavilo i uvođenje video nadzora u stanicama za tehnički pregled vozila, u kojima se može manipulirati računalnim podacima. U posljednja tri mjeseca, licenca za obavljanje tehničkih pregleda oduzeta je četirima centrima zbog fiktivnih pregleda vozila. (hina/metro-portal)

01.10.2010. 14:03:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh