Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 16:46:25
NUŽNA PROMJENA POLITIKE

U Europi natalitet ne osigurava demografsku obnovu

U Europi natalitet ne osigurava demografsku obnovu stanovništva, rekla je Lola Velarde, predsjednica Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku

Potrebno je promijeniti pronatalitetnu politiku
Potrebno je promijeniti pronatalitetnu politiku (Cropix)

Kako je napomenula europska žena rađa u prosjeku 1,5 dijete, što je daleko ispod 2,1 djece, koliko bi bilo potrebno za pozitivan demografski rast. Po rezultatima istraživanja Vijeća o aktualnoj demografskoj situaciji u Europi, broj starijih od 65 godina za 3,4 milijuna premašuje broj mlađih od 14 godina. Predviđa se da će se 2050. onih ispod 14 godina smanjiti za 30 posto, a starijih od 65 više od 30 posto.

Porast nataliteta najviše se može zahvaliti useljenicima čiji je udio u tome 90 posto, rekla je Velarde, dodavši da je broj useljenika u 2009. porastao na 31 milijun, najviše u Njemačkoj, Španjolskoj, Engleskoj, Italiji, Francuskoj. Aktualno stanje u Europi otežavaju i pobačaji, kojih je godišnje 2,9 milijuna, najviše u Rusiji (osam na deset rođenih), te u Rumunjskoj, Estoniji i Bugarskoj.

Velarde je naglasila kako postoji zakonska zaštita obitelji, no u stvarnosti se donose zakoni koji dovode do njezinog raspada, poput onih koji izjednačavaju brak s izvanbračnim zajednicama, pa i istospolnim zajednicama, zakoni o razvodu braka i zakoni koji dopuštaju pobačaje.

U europskim institucijama postoji velika zabrinutost zbog takvog stanja, ustvrdila je, dodavši da je istraživanje pokazalo da mjere koje poduzimaju vlade, poput pomoći za djecu ili usklađivanja radnog vremena i obiteljskih potreba, mogu poboljšati demografsko stanje.

Ocijenila je da bi nastavak lošeg trenda mogao rezultirati slomom socijalnih, zdravstvenih i mirovinskih sustava te socijalnim sukobima zbog useljenika. Upitana o kontradikciji da u katoličkim zemljama pada natalitet, dok u skandinavskim i protestantskim raste, Velarde je rekla da se više na pravi način ne vrednuje obitelj, dok skandinavske zemlje i Francuska već godinama imaju dobru pronatalitetnu politiku.

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) zasjeda u Zagrebu od 30. rujna do 3. listopada u Zagrebu, na temu "Demografija i obitelj u Europi". (hina/metro-portal)

01.10.2010. 16:46:25
http://metro-portal.hr/u-europi-natalitet-ne-osigurava-demografsku-obnovu/49067/