Trikovi za ukusniji i zdraviji doručak
Doručak je bez sumnje najvažniji obrok u danu. Daje nam potrebnu energiju za normalno funkcioniranje organizma i radne aktivnosti. No kako ga učiniti boljim?
1. Posipajte žitarice borovnicama - studije pokazuju da su ove sićušne bobice bogate antioksidansima koji usporavaju starenje mozga i potiču pamćenje. Ne volite same žitarice? Napravite kolač od borovnica i zobi ili ukusne palačinke s borovnicama.
2. Jedite pola grejpfruta dva puta tjedno - ovo voće bogato je folnom kiselinom, koja značajno smanjuje rizik od moždanog udara. No budite na oprezu ako uzimate lijekove: grejpfrut i njegov sok može doći u interakciju s lijekovima koji trebaju biti procesuirani kroz jetru.
3. Pijte sok od rajčice za doručak - umjesto kave ili soka od naranče, probajte nesoljeni sok od rajčice. Zasitan je, ne podiže nivo šećera u krvi te će vas opskrbiti hranjivim sastojcima i vlaknima potrebnim za normalan početak dana.
4. Mješajte različite žitarice - pomješajte žitarice cijelog zrna s vašim omiljenim mueslima ili cornflakesom i na dobrom ste putu da upotpunite dnevnu potrebu od 25 grama vlakana dnevno.
5. Popijte voćni shake - što mislite o tome da popijete voće umjesto da ga jedete? Ne govorimo o voćnim sokovima koji su često puni šećera i sadrže malo vlakana, već o shakeu ili smoothieu. Ubacite u procesor zdjelicu jagoda, borovnica i malina te razrezano i neoguljeno voće poput jabuke, breskve i kruške. Dodajte pola šalice mlijeka, smrznutu bananu i možda malo leda ako volite gušće, te uživajte u bogatstvu okusa.
6. Probajte doručak na izraelski način - umjesto zašećerenih žitarica, umjetnog kruha te masnog mesa i jaja ispobajte doručak na izraelski način: humus, svježi sir, rajčice ili voće te raženi kruh.
Novi komentar