« Život
objavljeno prije 13 godina
ČITAJTE ETIKETE

Triklosan - sveprisutna kemikalija koju treba izbjegavati

Triklosan je kemikalija koja se povezuje s ometanjem rada endokrinog sustava, a ujedno je i kancerogena tvar koja se s vremenom nakuplja u našem tijelu

Triklosan ćete najčešće naći u sredstvima za dezinfekciju
Triklosan ćete najčešće naći u sredstvima za dezinfekciju (Deviantart)
Više o

triklosan

,

sapuni

,

dezinficijens

Triklosan je kontroverzni dezinficijens koji se najčešće povezuje sa sredstvima za pranje ruku, ali vjerovali ili ne, možete ga pronaći gotovo u svim kozmetičkim i higijenskim proizvodima. Trikolosan ima antimikrobna svojstva i s lakoćom ubija štetne mikroorganizme što je jako pohvalno kad se, na primjer, nalazite u bolnici prije operacije i kad želite da medicinske sestre i liječnici imaju čiste ruke i instrumente.

Međutim, problem s triklosanom jest taj što je postao sveprisutan. Postao je elementarni dio proizvoda koji se dobivaju bez recepta i koje svakodnevno koristimo, a to znači da ga ima i u našem tijelu i u odvodima. A podosta je eventualnih zdravstvenih problema koje triklosan može izazvati. Sumnja se da on ometa rad endokrinog sustava i da je kancerogen koji se s vremenom akumulira u našem tijelu. S obzirom da se nalazi u mnoštvu proizvoda koje svakodnevno koristimo, činjenica je da smo mu izloženi u svakom trenutku. Kad dospije u kanalizacijski sustav razlaže se na dioksine koji su poznati zagađivači.

S vremenom, čak i mikroorganizmi koje triklosan treba uništiti postaju otporni na njega. To je, dakako, loša vijest. Činjenica jest da pretjerana uporaba bilo čega nikada ne donosi ništa dobro. Na taj način i triklosanu smanjujemo korisnost u situacijama kad ga je dobro imati u blizini.

Ipak, ako malo bolje promotrite čitavu stvar, triklosan ćete naći i u:

  • Zubnim pastama
  • Dezodoransima
  • Šamponima za pranje kućnih ljubimaca
  • Šminki
  • Sredstvima za čišćenje kože
  • Sprejevima i kremama za stopala
  • Kupkama
  • Vodici za usta
  • Sapunima i sredstvima za pranje ruku
  • Kremi, pjeni i gelu za brijanje

Triklosana je, dakle, posvuda. Često se dodaje raznim proizvodima kako bi im produljio vijek trajanja pa je lako moguće da ga određeni proizvod ima, ali da nije naveden kao aktivan sastojak na etiketi. Dobro, ne koriste ga baš svi brendovi, ali najbolji način da izbjegnete prečesto susretanje s njim je da dobro pročitate što piše na svakom proizvodu imajući u vidu i da ga sadrže i neki 'prirodni' proizvodi. Neka vam čitanje etiketa prijeđe u naviku.

27.05.2011. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh