« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Mršavljenje

Tri najpopularnije dijete i njihove mane

Nudimo vam popis triju dijeta, njihov kratki opis i nedostatke

(Wikipedia)
Više o

dijeta

,

pravilna prehrana

,

mršavljenje

,

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta

Filozofija: smanjeni unos ugljikohidrata (čini vas gladnijima), a istovremeno, dijeta vam preporučuje veći unos masti i bjelančevina.

Kako funkcionira: Kada u organizam unosite vrlo malo ugljikohidrata, on dobiva energiju topljenjem masti umjesto ugljikohidrata. Ovo se događa kada jetra pretvara zalihe masti u kemikalije zvane ketoni, koji se upotrebljavaju za proizvodnju goriva (i uzrokuju loš zadah).

Nedostatak: Dugotrajno prilagođavanje. Teško je pridržavati se dijete koja vam ne dopušta unos tako velikog dijela piramide prehrane.

Dijeta Weight Watchersa

Filozofija: kontrola količine obroka. Sve je dopušteno, ali u umjerenim količinama.

Kako funkcionira: manje porcije obroka znače da je manje kalorija uneseno u organizam pa se pohranjuje manje masti. Preporučuje se dnevno zapisivanje obroka jer to pomaže u kontroliranju broja kalorija. Kako biste tjedno izgubili jedan kilogram, morate na dan unositi 500 kalorija manje.

Nedostatak: Glad. Male porcije uzrokuju krčanje u trbuhu.

Ornishova dijeta

Filozofija: oprostite se od mesa. Smanjite unos masti, šećera i alkohola.

Kako funkcionira: sa svojih devet kalorija po gramu, masti su dvostruko teže probavljive od bjelančevina i ugljikohidrata. Zato ljudi koji su na ovoj dijeti mogu konzumirati istu količinu hrane, ali svejedno gubiti kilograme ako jedu manje masne hrane. Samim time što se fokusirate na složene ugljikohidrate kao što su cjelovite žitarice, stabilizira se šećer u krvi, a puno vlakana povećava sitost.

Nedostatak: Strogost. Teško je odreći se mesa, ali živjeti bez masnih oraščića i avokada? Hmm, ne baš.

18.09.2009. 07:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh