« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prisilno obrezivanje

Nova nada za žene koje su pretrpjele mutilaciju genitalija

Svakog dana tisuće djevojčica protiv volje se podvrgne obrezivanju klitorisa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nasilje nad ženama

,

mutilacija genitalija

,

obrezivanje djevojčica

,

obrezivanje klitorisa

,

klitoris

,

ženske genitalije

,

spolnost

Radi se o je kontroverznoj kulturnoj tradiciji u nekim dijelovima Afrike, Južne Amerike, Bliskog Istoka i Azije koja redovito završi opasnom infekcijom i smrću.

Zdravstvene opasnosti koje prate ovaj postupak, znan još i kao mutilacija ženskih genitalija, sve više i više su poznate u svijetu i napokon se počelo raditi na tome da se takva praksa zabrani.

Osim tjelesnih posljedica koje su nezamislive običnom čovjeku, psihološki  i seksualni problemi koji nastaju nakon obrezivanja također zahtijevaju pozornost.

Jedna žena iz Senegala koja je prošla ovu torturu kaže kako joj je svaki dan „poput rane koja je muči svaki dan".

No, sasvim nova terapija i liječenje koje je započeo francuski liječnik Pierre Foldes daje novu nadu ženama koje su prošle ovaj pakao.

„Upoznao sam čitavu jednu populaciju žena koje su osakaćene. Neke od njih su me pitale mogu li izliječiti bol. Vrativši se u Francusku shvatio sam da podatci o ovakvim stvarima uopće ne postoje, ne postoji zahvat", rekao je kirurg.

Tkivo koje se stvara preko odrezanog klitorisa izaziva bol i infekcije. Od tada je Foldes razvio jednostavnu rekonstruktivnu  operaciju kojom se uklanja bolno tkivo i ustvari rekonstruira klitoris tako što se uklone određeni ligamenti nakon čega je vidljiv njegov korijen.

Nakon šest do osam tjedana to područje počinje izgledati sasvim normalno. Šest mjeseci kasnije vraća se i osjećaj.

„Rezultati su sve bolji i bolji. Oko 72 posto pacijentica može imati sasvim normalan seksualni život poslije 18 mjeseci. Radi se naporno na razvijanju programa, a s nekim pacijenticama se ostaje i do dvije godine", kaže Foldes koji mjesečno obavi 100-ak operacija u jednoj bolnici van Pariza.

Doktor Foldes procjenjuje da je dosad operirao preko 3000 žena. Mutilacija ženskih genitalija je zločin u Francuskoj pa je uspio dobiti potporu javnosti i potporu Zavoda za zdravstvo koje pokriva operacije. Oko 70 posto pacijentica operaciju ima besplatno.

„To je poput silovanja", kaže Foldes aludirajući na brutalnost koja prati žensko obrezivanje. Upravo zato je potreban i psihološki tretman; potrebno je raditi na emocijama da bi se seksualnost vratila u normalu.

„Kirurški zahvat samo je mali dio problema. Mi imamo čitav tim psihologa koji rade s ženama", kaže doktor.

Foldes je mnogo puta bio suočen s preprekama i buntom onih koji su prakticirali obrezivanje. Čak je primio i nekoliko prijetnja smrću od strane radikalnih islamista. U njegovu ordinaciju nekoliko puta dolazili su muškarci s noževima, ali on se ne predaje.

Procjenjuje se da je oko 130 milijuna žena prisilno obrezano. Ta procedura gotovo uvijek se obavlja u nehigijenskim uvjetima i često rezultira infekcijama i smrtnim slučajevima.

Religijske u kulturne skupine žele održati ovu praksu, ali na sreću sve više međunarodnih organizacija i vlada radi na tome da se ona zabrani.

Tema filma „Desert Flower" je upravo mutilacija genitalija žena. Film je napravljen po istinitoj priči Waris Dirie, somalijskog supermodela.  Filje jedan od pokušaja da se javnost upozori na ovu gnjusnu praksu koja degradira žene.

17.09.2009. 16:05:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh