« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Trebamo li vježbati kad smo prehlađeni?

Treba li otići na trening tijekom prehlade ili bi bilo bolje da se prvo u potpunosti oporavite prije ponovnog treninga?

Prehlada i vježbanje...
Prehlada i vježbanje... (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

savjeti

,

prehlada

Prehlada nas može prilično zeznuti ako se pojavi u pogrešno vrijeme - nije baš najuputnije ići na poslovne sastanke i slična mjesta puno nosa koji curi kao pokvarena pipa, a obično nas savlada taman kad smo se pošteno bacili na vježbanje...

Naravno, postavlja se logično pitanje - treba li otići na trening tijekom prehlade ili bi bilo bolje da se prvo u potpunosti oporavite prije ponovnog treninga?

Odgovor postoji, a stručnjaci tvrde da se trebate ponašati upravo tako - ako su simptomi prehlade javljaju iznad vrata (grlo, nos, sinusi) možete vježbati, a ako osjećate probleme ispod (pluća) trening treba odložiti dok se ne osjećate bolje.

Simptomi iznad vrata: prehlada, začepljenost nosa, blaga upala grla.

Simptomim ispod vrata: bol u grudima, bol u mišićima u tijelu, nadražen trbuh itd.

Istraživači sa sveučilište Ball State su utvrdili da umjerena vježba ne utiče na trajanje ili težinu prehlade. Štoviše, jedna studija objavljena u Annals of Family Medicine je pokazala da umjerene aerobne vježbe - 30 do 45 minuta dnevno, kao što su šetnja, vožnja biciklom ili trčanje - mogu prepoloviti rizik od respiratornih infekcija.

Najbolji način je da slušate svoje tijelo i ne preterujete. Ako osjećate dovoljno energije idite na trening, ali budite pažljivi prema drugima i pazite da ne širite bakterije - kad god se zakašljate ili kihnete, usta poklopite rukom, a svu opremu nakon upotrebe očistite sredstvom za dezinfekciju.

Ako se ne osećate dobro, onda zaboravite na trening dan ili dva, a to svakako neće utjecati na vaše rezultate na duži rok

17.12.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh