« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE

Toplotni udar - simptomi i prva pomoć

U ove vrele ljetne dane nije čudo da netko u vašoj blizini, ali i vi sami, doživi toplotni udar - evo kako ga prepoznati i što napraviti

Pazite na visoke temperature, izuzetno su opasne
Pazite na visoke temperature, izuzetno su opasne (Arhiva)
Više o

prva pomoć

,

toplotni udar

,

liječenje

,

simptomi

Toplotni udar najozbiljnija je od svih tegoba uzrokovanih vrućinom. Nastaje nakon dugog i intenzivnog izlaganja visokim temperaturama, kada tijelo više ne može regulirati tjelesnu temperaturu i ne može se rashladiti.

U takvim slučajevima tjelesna temperatura može naglo narasti te u razmaku od 10 do 15 minuta dosegnuti i preko 41 °C.

Toplotni udar može se pojaviti iznenada, bez prethodnih simptoma iscrpljenosti vrućinom. Potrebno je hitno pružanje liječničke pomoći, jer može uzrokovati trajni invaliditet ili smrt. Simptomi toplotnog udara su:

  • vrlo visoka tjelesna temperatura (iznad 40 °C)
  • crvena, suha i vruća koža, bez znoja
  • izuzetno brzi otkucaji srca (160-180 otkucaja u minuti)
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • umor
  • mučnina i povraćanje
  • zbunjenost, delirij ili gubitak svijesti
  • nedostatak zraka
  • grčevi
  • krv u urinu ili stolici

Uslučaju iscrpljenosti vrućinom ili toplotnog udara, prvi i najvažniji korak je što prije pozvati liječničku pomoć!  Iscrpljenost vrućinom najčešće se liječi nadoknadom izgubljene tekućine i soli. Premjestite bolesnika u hladniju prostoriju i postavite ga u ležeći položaj s lagano podignutim nogama.

Dajte bolesniku hladne napitke koji sadrže sol, poput obične vode s dodanom soli, nekih sportskih napitaka ili soka od rajčice. Ako se ne shvati ozbiljno i ne pristupi navedenim koracima, iscrpljenost vrućinom lako može prerasti u toplotni udar. Toplotni udar može uzrokovati trajnu štetu na mozgu ili čak smrt ako se bolesniku na vrijeme ne pomogne. Sve osobe pogođene toplotnim udarom trebajuhitnu medicinsku intervenciju, stoga prvo pozovite liječnika.

Čekajući liječnika, premjestite bolesnika u hlad ili hladan, po mogućnosti klimatiziran prostor i odmah pristupite brzom snižavanju tjelesne temperature. To možete postići na razne načine, primjerice potapanjem bolesne osobe u kadu s hladnom vodom, hladnim tušem ili pranjem tijela hladnom vodom uz pomoć spužve. Na prepone, vrat ili ispod pazuha možete staviti i vrećice s ledom. Ako vam je pri ruci termometar, pratite tjelesnu temperaturu oboljelog i zaustavite hlađenje ako temperatura tijela dosegne normalnu. Kod nekih žrtava toplotnog udara može se javiti i nekontrolirano trzanje mišića.

U takvim slučajevima potrebno je spriječiti moguće samoozljeđivanje bolesnika, ali izbjegavajte stavljanje predmeta u usta ili davanje tekućine. Ako dođe do mučnine i povraćanja, postavite bolesnika u bočni položaj kako biste otvorili dišne putove i spriječili gušenje.


12.07.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh