« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Tjelovježba je nužna, makar i umjerena

Ponovno bavljenje tjelesnom aktivnošću nakon 50. godine je podjednako povoljno kao i prestanak pušenja

Vježbati treba svaki dan
Vježbati treba svaki dan (Arhiva)
Više o

tjelovježba

,

vježbanje

,

umjerena tjelovježba

,

zdravlje

Umjerenom tjelovježbom može smatrati hodanje tempom od 92 do 102 koraka u minuti za muškarce, te od 91 do 115 koraka u minuti za žene.

Znanstvenici tvrde kako i hodanje nešto sporijim tempom od preporučenog ima određeni pozitivan učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Uz to, povratak redovnom vježbanju nakon 50 godina podjednako je dobar potez za muškarce kao i prestanak pušenja.

Nakon 10 godina životni vijek muškaraca koji su se vratili ustrajnijem vježbanju nakon dobi od 50 godina bio je sličan kao kod onih koji su se oduvijek bavili tjelesnom aktivnošću, pokazuje istraživanje sveučilišta u Uppsali vođeno od 1970. na 2205 muškaraca.

Vježbajte, koliko god možete

Ponovno bavljenje tjelesnom aktivnošću nakon 50. godine je podjednako povoljno kao i prestanak pušenja, ali potrebno je redovno vježbati tijekom 5 do 10 godina prije postizanja pozitivnog učinka, po tom istraživanju.

Povećana tjelesna aktivnost za muškarce zrele dobi smanjuje postotak smrtnosti u jednakoj mjeri kao i kod muškaraca koji su bili stalno tjelesno aktivni.

Dobro je znati i da unos kofeina prije tjelovježbe može znatno smanjiti bolove u mišićima, bez obzira na to jesu li ispitanici redoviti konzumenti kave ili je u normalnim okolnostima izbjegavaju, objavio je International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

Vježbanje produžava život

Znanstvenici vjeruju kako se uočeni učinak kofeina temelji na blokiranju aktivnosti adenozina, kemijskog spoja koji se izlučuje prilikom upalne reakcije na ozljede, a već je poznato da može aktivirati receptore za bol

Sve u svemu - vježbajte! Bilo kako i bilo kada, ali vježbajte ...

24.11.2015. 13:28:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh