« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
SJAJNO!

Spasite se depresije mediteranskom prehranom

Jesen i zima svojim tmurnim danima pojačavaju rizik za razvoj depresije, a jedan od najboljih načina da ga smanjite je - mediteranska prehrana

Znaju Dalmatinci što vrijedi ...
Znaju Dalmatinci što vrijedi ... (Shutterstock)
Više o

depresija

,

mediteranska prehrana

Mediteranski stil prehrane može smanjiti izglede za pojavu depresije, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati vrlo jasni - osobe čija se prehrana sastoji od visokog udjela voća, povrća i žitarica uz vrlo malo crvenog mesa smanjit će rizik za depresiju za gotovo trećinu.

Za mediteranski način prehrane je karakterističan i umjereni unos alkohola i mliječnih proizvoda, te česta konzumacija mononezasićenih masnih kiselina prisutnih u maslinovom ulju.

Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Las Palmasu i Navarri je trajalo 4,5 godine, a rezultate je objavio Journal of the American Medical Association.

Na učinak mediteranske prehrane glede smanjenja rizika za depresiju nisu utjecali čimbenici poput životnog stila, bračnog statusa, broja djece ili karakteristika ličnosti ispitanika.

Poznato je kako mediteranska prehrana smanjuje izglede za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a proteini s upalnim procesima koji utječu na bolesti srca su povezani i s depresijom, napominju istraživači.

24.11.2015. 09:03:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh