« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
UPITNA APSOLUTNA PRECIZNOST

Testovi mamografije znaju biti lažno pozitivni

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da više od polovice zdravih žena koje jednom godišnje obavljaju mamografski pregled barem će jednom u deset godina dobiti lažno pozitivne rezultate

Fotografija vijesti
Više o

rak dojke

,

znanstvenici

,

istraživanje

,

mamografija

,

lažno pozitivni rezultati

Više od polovice zdravih Amerikanki koje jednom godišnje obavljaju mamografski pregled barem će jednom u deset godina dobiti lažno pozitivne rezultate i od toga broja sedam do devet posto ići će na biopsiju koja će pokazati da se ne radi o raku, utvrdili su američki znanstvenici koji su otkrili da bi 'prorjeđivanje' mamografije na jednom u dvije godine smanjilo rizike lažno pozitivnih rezultata za trećinu, javlja Hina.

I s rijeđim mamografijama rak dojke bi se svejedno 'uhvatio' u ranom stadiju, piše u istraživanju znanstvenog tima iz Seattlea objavljenom ovog tjedna u Annals od Internal Medicine.

Američko vladino tijelo koje se bavi izradom mjera prevencije bolesti 2009. godine predložilo je da žene na rutinske mamografije krenu u dobi od 50 a ne 40 godina života baš zbog ovako visokog postotka lažno pozitivnih rezultata koji su kod žena stvarali nepotrebne psihičke traume i strahove da su oboljele od raka dojke. Njihove su preporuke tada izazvale val prosvjeda onkologa i zainteresiranih koji su tvrdili da ta pretraga spašava život i vrijedna je rizika lažno pozitivnih rezultata.

Istraživači su analizirali podatke iz registra oboljelih od raka dojke koji uključuje više od 169 tisuća žena u dobi od 40 do 59 godina u SAD-u. Utvrdili su da tijekom deset godina mamografija svake druge godine umjesto svake godine smanjuje rizik lažno pozitivnih rezultata sa 61 posto na 42 posto.

Među karcinomima kao uzrocima smrti rak dojke drugi je vodeći uzrok smrti žena u SAD-u nakon raka pluća. Širom svijeta ta bolest godišnje odnosi živote 500 tisuća ljudi, a dijagnosticira se godišnje kod gotovo 1,3 milijuna osoba širom svijeta.

20.10.2011. 14:58:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh