« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
FESTIVALI

Terraneo – izuzetno dobra priča za Šibenik

Na prvorazredni šibenski festival dolazi stotinjak izvođača iz cijelog svijeta te deseci tisuća posjetitelja

Šibenik je prihvatio Terraneo
Šibenik je prihvatio Terraneo (Arhiva)
Više o

festival

,

Terraneo 2012

Na drugom po redu glazbenom festivalu Terraneo, koji započinje u utorak 7. kolovoza,  će tijekom četiri dana nastupit čak stotinjak izvođača. U prostor bivše vojarne Bribirski knezovi u Šibeniku tako će,  zahvaljujući osnivaču festivala Mati Škugoru, doći svjetski poznata imena kao što su Swans, John Spencer Blues Explosion, The Roots, 65daysofstatic, Notwist, Groove Armada, Parov Stelar ili The Ting Tings.

Iz dosada rečenog jasno je da su zastupljeni svi žanrovi, od plesne elektronike do punk-bluesa i post-rocka, a otprilike polovica bendova i DJ-eva dolazi iz regije, od slovenskih avangardnih veterana kao što su Žoambo Žoet Workestrao preko kultnih splitskih treš hip-hopera Kuzma i Shaka Zulu, Goribora iz Bora ili beogradskih Jarbola pa do mladih zagrebačkih šansonijerki koje nastupaju pod imenom „Chocojazz".

Sve u svemu, riječ je o festivalu svjetske kvalitete i značaja, što će biti još jasnije kada se doda kako je prošlogodišnje, premijerno izdanje festivala pohodilo oko trideset i pet tisuća ljudi, a da se ove godine očekuje trideset do pedeset posto više gostiju te da se sve to događa u Šibeniku, koji u Hrvatskoj ima imidž mrtvog i propalog grada.

Danas su, od turističkih radnika do gradskih političara, svi složni da je riječ o izvanrednom projektu koji je već jako mnogo napravio za Šibenik. Pri tom treba reći da njegov puni potencijal tek treba doći do izražaja i da je još mnogo mjesta za razvoj.

Orijentacija na domaću i regionalnu publiku

„Cilj nam je da zadržimo priču koja je nastala lani, dakle da i dalje vlada jedna intimna, prijateljska atmosfera. Ne volim izdvajati nikog od izvođača posebice, no izdvojio bih čitavu drugu pozornicu koju, kao direktor glazbenog programa, slažem više za sebe. Ove godine je tako puno veća diferencijacija, prva pozornica je puno više pop, a druga underground", kaže nam Škugor.

Čovjek koji je, obrazujući publiku, u Zagreb doveo gotovo tisuću izvođača za koje u Hrvatskoj inače gotovo nikada ne bismo ni doznali.  Inače, Škugor se u rodni grad odlučio vratiti i zato što unatoč svim tim rezultatima, zagrebačka gradska uprava njegov rad nikada nije prepoznala: 2010. godine zbog nedostatka financiranja ugašeni su njegovi vrhunski projekti kao što su Žedno uho ili N.O. Jazz festival. Pred godinu dana je za medije izjavio da je Terraneo njegov životni projekt.

„S obzirom na krizu, sve će biti uspjeh, ali očekujemo i do pedeset posto više gostiju. Orijentirani smo na domaću i regionalnu publiku, dolazi dosta ljudi iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije... Cilj je da izgradimo čvrstu bazu publike u svojoj zemlji. Naime, Britanci i ostali ‚zaista strani' gosti, to nije stalna publika, nešto im je u modi par godina i onda sele dalje". Zahvaljujući krizi nije bilo lako skrpati budžet, koji se kreće između pet i deset milijuna kuna. Inače, Terraneo se s razlogom reklamira i kao zeleni festival - naime, manifestacija je uključena u niz akcija, kao što je bilo čišćenje šibenske obale i podmorja, a na festivalu se održavaju i ekološke radionice.

Za razliku od iskustva u Zagrebu, Škugor ističe da je šibenska gradska vlast objeručke prihvatila projekt. „Od samog početka nam pružaju podršku u svakom smislu. Jako im je stalo da se promijeni percepcija grada, a već se pojavljuje mnogo novih inicijativa. Cijeli niz britanskih festivala održava se u blizini Šibenika, provodi se uređenje tvrđave Sv. Mihovila na kojoj će biti postavljena scena za 1.300 ljudi, tamo će se održavati koncerti i predstave. Po prvi put u životu počinjem vjerovati da postoje političari koji djeluju za javno dobro, a ne iz osobne koristi", zaključuje Škugor.

Festival pokrenuo gradsku ekonomiju

Kakav je učinak festivala na gradsko gospodarstvo, najbolje ilustriraju riječi direktora Turističke zajednice. „Smještajni kapaciteti ne samo da su potpuno popunjeni, nego je Šibenik premali grad da apsorbira toliki priljev ljudi. Kreveta uopće nema slobodnih, a tijekom Terranea zaposleni su apsolutno svi, od taksista do konobara. Bendovi su svjetske klase, na ovim prostorima jači je samo novosadski Exit, riječ je o urbanoj publici... To je veliki projekt koji apsolutno podržavamo, s tendencijom rasta", kaže Dino Karađola.  Dodao je da se u Šibeniku i do sada mnogo toga događalo, no smatra da mediji to nisu adekvatno pratili.

Prepoznali smo festival

„Imamo ukupno sedamnaest - osamnaest festivala, od Međunarodnog dječjeg festivala koji je jedini takav u ovom dijelu Europe, preko festivala dalmatinske šansone, jazz i ska festivala do klasične glazbe", ističe direktor TZ-a.

Zadovoljstvo ne skriva ni dogradonačelnik Franko Vidović, koji je napomenuo da je nova gradska vlast po preuzimanju dužnosti 2009. godine zatekla dosta lošu situaciju. „Grad je bio na lošem glasu, premda ima sve predispozicije da bude turistička meka. Prepoznali smo Terraneo kao jednu od mogućnosti da izađemo iz blokade te se maksimalno angažirali - teren za festival ustupljen je besplatno, stavili smo gradske službe na raspolaganje za sve potrebne radove, pomažemo koliko god možemo".

Ekipa koja organizira Terraneo, "među njima i naš sugrađanin Škugor", dodaje Vidović, izuzetno je profesionalna. „Prihvatili smo Terraneo kao da je tu oduvijek, a vjerujem da će tu i ostati. To je izuzetno dobra priča".

Piše: Jerko Bakotin / DW
07.08.2012. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh