« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
FESTIVALI

Festival slobodne glazbe u Čigrađi

Sve koji žive ili ljetuju na Murteru pozivamo da dođu na Čigrađu jer ambijent je izvanredan, a sadržaj rijetko zanimljiv

Etienne Mbappe na Festivalu slobodne glazbe
Etienne Mbappe na Festivalu slobodne glazbe (Metro)
Više o

Murter

,

Čigrađa

,

Festival slobodne glazbe

,

Etienne Mbappe

,

Su la take

,

Ti Ritu Piri Pip

,

Raphael Wressing

Sinoć je počeo dvodnevni Festival slobodne glazbe u uvali Čigrađa na Murteru na kojem su nastupili zagrebački eksperimentalni trio CHUI te jedan od najboljih svjetskih basista, Francuz kamerunskog porijekla Etienne Mbappe.

Nakon uvodnog nastupa CHUIja koji sebe nazivaju jazz bandom nije nam bilo jasno što je u njihovoj harmonijski siromašnoj glazbi jazz, ali dobro, kao što reče jedan od organizatora, barem ne sviraju komercijalnu glazbu i usude se ići svojim putem. Nadamo se da će doprijeti do šire publike, premda bi za tako nešto bilo nužno unaprijediti za sada izrazito hermetičan i nekomunikativan glazbeni stil. Želimo im sve najbolje u daljnjem radu.

No, na Čigrađu smo došli prvenstveno zbog Etiennea Mbappea i njegovog četveročlanog banda SU LA TAKE, sastavljenog od gitariste, bubnjara, violiniste i pjevačice. Otkriven od strane legendarnog Quincyja Jonesa, Mbappe je svirao s mnogim proslavljenim imenima svjetskoga jazza, fusiona i rocka, kao što su Ray Charles, Santana, John McLaughlin, Joe Zawinul, Steps Ahead ili Manu Dibango.

Poznat kao basist koji svira u svilenim ljubičastim rukavicama, Etienne trenutno radi s dva banda - jedan je 4th Dimension, vrsta jaz/fusion supergrupe u kojoj pored njega sviraju i John McLaughlin, Mark Mondesir te Gary Husband, a drugi SU LA TAKE s kojim nastupa i kao pjevač na kamerunskom jeziku. Stil koji njeguju SU LA TAKE (što na kamerunskom znači "prestanak patnje") je neka vrsta afričkog etna s primjesama funka, jazza i fusiona, a zvuči izvanredno - neobično, toplo, energično i virtuozno.

Odsviravši sve kompozicije sa svog istoimenog i jedinog albuma Etienne i SU LA TAKE svojim su nastupom doslovno razvalili Čigrađu, ispunivši optimizmom i pozitivnom energijom duše svih prisutnih. Kako ovo nije jedini njihov nastup u Hrvatskoj, najtoplije preporučujemo onima koji su u blizini da ih pogledaju danas na šibenskom OFF Festivalu te sutra u Veloj Luci na Korčuli, na Last Minute Open Jazz Ferstivalu. 

A festival na Čigrađi nastavlja se i danas kada nastupaju domaći TI RITU PIRI PIP i Austrijanac Raphael Wressing. Sve koji žive ili ljetuju na Murteru pozivamo da dođu na Čigrađu jer ambijent je izvanredan, a sadržaj rijetko zanimljiv!

06.08.2012. 14:59:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh