« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
FESTIVAL

Drugi Terraneo bogatiji izvođačima

Terraneo uz sjajne izvođače najavljuje i mnoge ekološke akcije, radionice i predavanja na temu očuvanja okoliša

Četiri dana sjajne glazbe i edukacije
Četiri dana sjajne glazbe i edukacije (Terraneo)
Više o

ulaznice

,

terraneo

,

izvođači

Na samom početku najavljena je promjena u samom trajanju festivala. 'Kako bismo svim posjetiteljima festivala maksimalno izišli u susret, odlučili smo trajanje istog produljiti za jedan dan. Tako će se Terraneo ove godine održati od 07. do 10. kolovoza: glavni glazbeni program odvijat će se u prva tri dana, dok će posljednji dan uključiti program u Aero zoni - na otvorenom Aero stageu i zatvorenim pozornicama u hangarima te u Bonbon kupoli', najavio je direktor festivala Luka Pavić.

Potvrđeni novi izvođači

Terraneo je bogatiji i za četrnaest novih glazbenih izvođača - riječ je o spoju glazbenih veterana koji su ostavili dubok trag na sceni, kao i najkreativnijih i najprogresivnijih aktualnih izvođača nove svjetske scene.

THE ROOTS

PAROV STELAR BAND

THE VACCINES

STEPHEN MALKMUS & THE JICKS

FUTURE OF THE LEFT

AEROPLANE

tUnEyArDs

DAN MANGAN

MAX TUNDRA

KANDŽIJA

EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS

JARBOLI

OLA HORHE

THE TORONTO DRUG BUST

'Jedno od najznačajnijih imena ovogodišnjeg Terranea je svakako bend The Roots - ovaj svjetski utjecajan američki hip-hop, neo soul i rap sastav iz Philadelphije dosad je objavio deset albuma, dok ih je časopis Rolling Stones uvrstio među 20 najboljih svjetskih bendova za live nastupe. Parov Stelar Band je projekt, tj. bend Austrijanca Marcusa Füredera koji je glazbenu karijeru započeo 90-ih kao DJ, da bi pod spomenutim pseudonimom od 2004. počeo stvarati vlastitu glazbu u kojoj vješto kombinira nu-jazz, elektroničku i house glazbu, stekavši nadimak predvodnika novog žara, electro swinga. Njegov šesti album izlazi ovog mjeseca, a na Terraneo stiže u postavi benda', najavio je direktor glazbenog programa Mate Škugor.

Na festivalu će nastupiti i mladi engleski bend The Vaccines koji je svojim albumom prvijencem (na kojem je kombinirao najzanimljivije momente rock'n'rolla u svjetskoj povijesti bendova koji su utjecali na njega) osvojio publiku i svjetske top ljestvice te zaradio nominaciju MTV-a za najbolji novi bend te Brit Award nagradu kritike. 'Stephen Malkmus, nekadašnji član i osnivač kultnog underground indie benda The Pavement, od 2001. surađuje s bendom The Jicks s kojima je dosad izdao pet albuma, a u toj postavi stiže i na Terraneo; Future of the Left je beskompromisni bend iz Walesa koji provokativnim tekstovima, gotovo militantnim melodijama stvara gromoglasni post hardcore; nakon nedavno održanog koncerta u Tvornici kulture, domaća će publika u Šibeniku moći ponovno uživati i u glazbi tUnEyArDsa iza čijeg imena se skriva američka kantautorica Merrill Garbus koja uz pomoć bas gitare Natea Brennera i gostujućim saksofonima kreira kompleksan spoj indie popa, bluesa, folka i afričke glazbe. Iza imena Aeroplane pak krije se Vito de Luca, glazbeni producent talijansko-belgijskog porijekla, poznat i po remiksevima Grace Jones, Friendly Fires i Sebastiana Telliera, koji na svojem debi albumu vješto kombinira disco, elektroniku 80-ih i filmsku glazbu', najavio je Mate Škugor.

'Pored spomenutih, na Terraneu će svirati i Max Tundra - iza spomenutog imena krije se Ben Jacobs, engleski multi-instrumentalist, pjevač i glazbeni producent koji je uz vlastitu glazbu remiksirao i pjesme za glazbenike kao što su Franz Ferdinand, Architecture in Helsinki, The Futureheads i Pet Shop Boys, a jedan je od posljednjih glazbenika koji su snimili legendarni 'John Peel Session'. S obzirom na popularnost američkog folka i kantautorskog izričaja u Hrvatskoj, Terraneo festival domaćoj će publici ekskluzivno predstaviti mladog, talentiranog i svjetski poznatog kanadskog kantautora Dana Mangana', dodao je Mate Škugor.

Iz regije najavljujemo pet bendova: Jarboli na sceni djeluju već gotovo 20 godina, a u svojim beskompromisnom pristupu glazbi miješaju rock'n'roll kao i elemente kabareta, R'n'B-ja, rocka, popa, eksperimentalne i žive rejv glazbe; u posljednjih nekoliko godina pak aktivno sudjeluju u razvoju nove generacije srpskih bendova poznatih kao Nova srpska scena. Ola Horhe je elektro-akustični duo nastao u Beogradu 2007.: retro-futurism i drum & synt samo su naznake kojima možemo okarakterizirati njihov moderan, ali istovremeno retro zvuk koji inspiraciju crpi iz njemačke Krautrock scene, jazza i lo-fi elektronike. Njihov prvi nastup proglašen je glazbenim događajem 2008. godine po izboru publike web časopisa Popboks, dok su ih Popboksovi kritičari proglasili su najboljim novim bendom 2009. Sloveniju predstavljaju The Toronto Drug Bust, bend koji čini neobična kombinacija muzičara iz Slovenije, Finske, Švedske i Australije; svojim prvim rock'n'roll albumom Enfant Terrible vrlo brzo osvojili si kritiku i ljestvice u Sloveniji, a internetski časopis i radio Somojo nagradio ih je titulom najboljeg rock sastava u 2010. Konačno, domaću scenu zastupaju Kandžija i Erotic biljan & His Heretics - Kandžija je dvadesetsedmogodišnji osječki reper, borac za pravdu i humanist, trenutno na glasu kao jedna od najvećih nada hip-hopa na ovim prostorima i kao jedan od najboljih freestylera. Hereticsi su pak karijeru započeli svirajući standarde garage punka 60-ih, da bi u posljednjih nekoliko godina izdali dva vlastita albuma; poznati su po svojim energičnim nastupima izvodeći autentični screamadelic garage rock.

Novi stage na Terraneu: Red Bull Music Academy

Novost u sklopu glazbenog programa je i da smo ove godine započeli suradnju s Red Bull Music Academy, koja će u sklopu festivala imati vlastiti stage pod umjetničkim ravnanjem našeg priznatog dj-a i promotora klupske glazbe - dj Eddy Ramicha. Više informacija o izvođačima i spomenutom dijelu programa objavit ćemo uskoro, dodao je Luka Pavić.

Kampiranje na festivalskoj lokaciji

'I ove godine festivalski kamp smješten je na festivalskoj lokaciji, s time da smo gotovo dvostruko povećali kapacitet istog - naime, kamp će ove godine moći ugostiti čak četiri tisuće posjetitelja. Kamp se otvara dan prije službenog početka festivala, u ponedjeljak, 06. kolovoza u 10 sati ujutro, a zatvara u subotu, 11. kolovoza u 16 sati.'

Ulaznice

'Cijena kamp ulaznice, koja uključuje mogućnost boravka na lokaciji u kampu tijekom šest dana, iznosi 200 kuna, a bit će u prodaji od sutra, tj. 13. travnja 2012. Kamp ulaznice kupuju se zasebno na ovlaštenim prodajnim mjestima, a na ulazu vrijede uz predočenje festivalske ili dnevne ulaznice. A nakon prvih pretprodajnih cijena festivalskih ulaznica u veljači i ožujku, od prošlog tjedna, točnije 04. travnja, festivalske ulaznice u prodaji su po cijeni od 390 kuna i to do 14. svibnja. Nakon toga, cijena istih će do početka festivala biti 440 kuna, dok će na samom ulazu koštati 490 kuna', pojasnio je Luka Pavić.

Prodajna mjesta na kojima se mogu kupiti ulaznice za festival i kamp su slijedeća: Dirty Old Shop (Zagreb), klub Purgeraj (Zagreb), glazbena knjižara Rockmark (Zagreb), poslovnica Dallas Recordsa u Šibeniku i Šešula bar u Šibeniku, kao i sva prodajna mjesta u sustavu Eventima diljem Hrvatske te online na web stranici www.eventim.hr.

Program ekologije i društvene odgovornosti

Terraneo će i ove godine uključiti bogat ekološki program kojim posjetitelje nastojimo usmjeriti i educirati po pitanju društvene odgovornosti i ekološke osviještenosti. Svi programi namjenjeni su posjetiteljima festivalskog kampa jer će se održati u Terry Cave-u u sklopu festivalskog kampa, na samoj festivalskoj lokaciji.

07., 08. i 09. kolovoza od 11 - 18h održati će se sljedeće radionice i predavanja: mini tečaj permakulture, održivog graditeljstva i obnovljivih izvora energije; prezentacija ekosela kao modela održivog razvoja; radionica sakupljanja samoniklog jestivog bilja; predavanje o očuvanju bioraznolikosti; radionica izrade prirodnih sapuna i izrade ukrasa, nakita i suvenira od prirodnih i otpadnih materijala; kazališna radionica s ekološkom tematikom; trodnevni tečaj Acro Yoge te mnogi drugi sadržaji.

Kao nastavak na tradiciju započetu prošle godine čišćenjem gradske plaže Banj u Šibeniku, u pripremnim fazama festivala, sredinom 05.mj. 2012. održati će se akcija čišćenja tvrđave Sv. Nikole koji se nalazi u šibenskom kanalu, te okolnog područja.

Ove godine, s ponosom predstavljamo Terryevog prijatelja Altaira, ozljeđenu kornjaču pronađenu u uvali pored Šibenika koja se trenutno nalazi na oporavku u Centru za oporavak morskih kornjača u sklopu Aquariuma Pula. Festival Terraneo „posvojio" je Altaira odnosno donacijom novaca prikupljenih prodajom prošlogodišnjih festivalskih vodiča osigurali smo Altairu ljekove, hranu i uspješan oporavak. U sklopu „posvajanja", dobivene edukativne slikovnice na temu zaštite morskih kornjača, festival Terraneo poklanja dječjim vrtićima grada Šibenika. Ovisno o brzini oporavka, Altair će ponovo biti pušten na slobodu sredinom 05.mj. u sklopu obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača, pojasnio je Luka Pavić.

Pored svega spomenutog, drugo izdanje Terranea promovira i pitanje društvene odgovornosti i to tako da će se u sklopu festivala biti zaposlen određeni broj nezaposlenih ljudi, osoba s poteškoćama u razvoju, poteškoćama u kretanju kao i liječenih ovisnika. Ovakvim pristupom cilj je osobama kojima je svakodnevni život otežan omogućiti bar privremeno zaposlenje, jedno sasvim novo iskustvo te pomoću promocijskih kanala javnosti približiti teškoće s kojima se oni svakodnevno susreću svakome čovjeku.

15.04.2012. 09:45:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh