« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
MLADE OČI POSTAJU STARIJE

Tehnologija nam rapidno uništava vid

Buljenje u monitore, mobitele i ostale moderne uređaje izaziva prijevremenu pojavu sindroma suhog oka, poremećaja koji inače pogađa stariju populaciju

Fotografija vijesti
Više o

mobiteli

,

dobar vid

,

tehnologija

,

ekran

,

monitor

,

sindrom suhog oka

,

iritacija oka

Izgleda da su naši roditelji bili u pravu kada su nas "špotali" što previše vremena provodimo ispred televizora jer neprestano gledanje u ekran uistinu uništava vid, odnosno čini oči starijima no što jesu.

Naime, u svijetu je zabilježen porast osoba koji pate od sindroma suhog oka, kroničnog poremećaja koji se manifestira kao iritacija, grebanje, pečenje očiju, osjećaj stranog tijela te zamućeni vid. Iako je taj sindrom normalan kod starijih ljudi, milijuni mladih pate od istih simptoma, a krivac je konstanto, pretjerano buljenje u ekrane, bilo u monitore ili u mobitele.

Znanstvenici kažu kako se za vrijeme korištenje tih modernih uređaja mozak presnažno fokusira na sami ekran da jednostavno zaboravi na treptanje, a to negativno utječe na lučenje suza, odnosno održavanje oka glatkim i čistim.

U normalnim okolnostima ljudi u jednoj minuti trepnu od 12 do 15 puta, no kada gledamo u neki ekran frekvencija se dramatično smanjuje - u minuti trepnemo samo sedam ili osam puta.

"Iako sindrom suhog oka pogađa osobe preko 50 godina zbog modernog stila života, korištenja računala na poslu i kod kuće te klimatizacije, sve više mladih osoba pati od ovog poremećaja", rekla je dr. Christine Purslow, oftamologinja specijalizirana za sindrom suhog oka.

Znanstvenici tvrde da su klinička ispitivanja pokazala da "umjetne suze" mogu pomoći kod ublažavanja simptoma, a oftamolozi također savjetuju da se s vremena na vrijeme odmorimo oči od monitora tako da svakih nekoliko minuta gledamo u daljinu i da pritom intenzivno trepćemo.

31.03.2012. 12:05:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh