« Žene
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
VJEČNI MISTERIJ

Tajna sretnog braka jest u tome da je žena mršavija od muškarca

Znanstvenici su nakon 4 godine istraživanja zaključili kako su brakovi u kojima žene imaju manji BMI od muškaraca prosječno sretniji i uspješniji

Fotografija vijesti
Više o

ljubav

,

brak

,

BMI

Tajna sretnog i uspješnog braka misterij je koji već stoljećima muči ljude na Zemlji, a različiti časopisi, psiholozi i savjetnici pokušavaju već desetljećima bez uspjeha pronaći tajnu formulu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tennesseeju otkrili su da je odgovor zapravo vrlo jednostavan: žena mora biti mršavija od svog muža.

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, površno, pa čak i glupo, ovo uopće nije šala. Rezultati četverogodišnje studije pokazuju da je upravo indeks tjelesne mase (BMI) u partnera ključan sastojak za kratkoročnu i dugoročnu sreću u vezi, odnosno, činjenica da je BMI u žene manji nego onaj u muškarca.

>> Jednostavan recept za sretan brak >>

Istraživači su zaključili i kako muškarci u početku vezu ostaju s partnericom mršavijom od njih zbog toga što su im takve žene privlačne. Dugoročno, ova činjenica čini i žene samopouzdanijima i voljenima zbog toga što se osjećaju poželjno od strane svojih muškaraca.

>> Boca vina tjedno za sretan brak >>

Istraživači iz Tennesseeja proveli su studiju na odabranih 169 parova ispod 35 godina i zatražili su od njih da svakih 6 mjeseci popunjavaju detaljne upitnike. Pokazalo se da su muškarci koji imaju veći BMI od svojih supruga na početku veze bili sretniji od onih gdje to nije slučaj, a to se zadovoljstvo nastavilo i u budućnosti.

Isti je efekt uočen i kod žena - na kraju četvrte godine istraživanja, supruge sa nižim BMI-jem od njihovih muževa bile su značajno sretnije od onih kojih teže jednako ili više.

Autorica studije rekla je kako ovi rezultati zapravo šalju vrlo pozitivnu poruku jer to znači da svaka žena može biti sretna s pravim partnerom u braku, bez obzira na to koliko ona sama ima kilograma.

>> 7 sastojaka za sretan brak >>

Ono što je bitno jest relativna težina, odnosno razmjerna, a ne apsolutna", rekla je. „U našem društvu žene su pod strašnim pritiskom da moraju održavati neljudski male težine, zbog toga što se smatra da je to svim muškarcima vrlo poželjno. Kao što vidite, to uopće nije slučaj", zaključuje doktorica.

>>Otkrijte formulu za sretan brak >>

Zanimljivo, stručnjaci su zaključili i kako su partneri sretniji u vezama gdje su muškarci ti koji imaju više moći, ali na dobronamjeran i dobroćudan način, u stvarima poput prihoda, inteligencije, obrazovanja, visine te težine. „Na ovaj način muškarci šalju podsvjesnu poruku da se mogu dobro brinuti o potrebama svoje partnerice, što i muškarce i žene čini sigurnijima i zadovoljnijima" zaključuje  terapeutkinja Susan Hietler.

05.08.2014. 21:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh