« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
MOTIVACIJA U PILULI

Tableta koja budi želju za vježbanjem?

Znanstvenici su otkrili spoj koji bi mogao utege i sklekove učiniti privlačnim kao što su to slatkiši, piva i televizor

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

vježbanje

,

mršavljenje

,

višak kilograma

,

fizička aktivnost

,

vitka linija

,

motivacija

,

tableta

Na svijetu je sve više i više pretilih ljudi, a Hrvatska nije izuzetak od ove globalne pojave. Višak kilograma izaziva brojne zdravstvene poteškoće, od srčanih bolesti i moždanog udara do dijabetesa tipa 2 i nekih oblika karcinom, koji su vodeći uzročnici smrtnosti.

Većina ovih bolesti može se izbjeći fizičkom aktivnošću, no kada jednom dođe do natjecanja između jela i vježbanja, hrana u većini slučajeva suvereno pobjeđuje.

Želja da smršavimo postoji, utipkajte samo u Google motivacija za vježbanje ili "motivation to exercise" i pripremite se na šok - preko 40 tisuća članka na hrvatskom, te skoro 62 milijuna na engleskom jeziku, no motivacija ne postoji.

Umjesto da donesemo odluku da se ustanemo s trosjeda i odemo u teretanu, mi izabiremo liniju manjeg otpora i podvrgavamo se raznim dijetama upitne učinkovitosti ili jednostavno dignemo ruke i prepustimo se nekontroliranom debljanju.

No, u bliskoj budućnosti sve ovo bi se moglo promijeniti. Naime, tim švicarskih znanstvenika uočio je da laboratorijski miševi koji imaju povišene razine hormona eritropoetina (Epo) imaju i povećanu motivaciju za vježbanjem.  

"Naše istraživanje pokazalo je da Epo povećava motivaciju i želju za fizičkom aktivnošću", rekao je dr. Max Gassmann, znanstvenik koji je sudjelovao u studiji sveučilišta Zurich i veterinarskog fakulteta Vetsuisse.

Ako se u tablete može staviti motivacija za fizičkom aktivnošću, onda bi to moglo značiti kraj pretilosti i brojnih psihičkih poteškoća, poput depresije i stresa, koje se mogu odagnati aktivnim vježbanjem.

U međuvremenu, dok ta čarobna pilula ne postane stvarnost, prisiljeni smo održavati liniju na "starinski način", pukom snagom volje i nadljudskom upornošću.

Studija je objavljena u stručnom časopisu The FASEB.

15.06.2012. 09:35:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nora
    21.06.2012. 21:29
    A kada dođe i ta famozna pilula, onda se isto tako nećeš moći natjerati da ju progutaš, jer ćeš znati da ćeš iza toga morati vježbati...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh