« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NEOBIČNI ZAPLETI

Predivne stvari s neočekivanim manama

Mislite da su ljubav, osobni napredak, praštanje i primanje plaće dobri za nas? Znanost kaže da te pozitivne stvari imaju mračnu stranu

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

zaljubljenost

,

plaća

,

zadovoljstvo

,

životne promjene

,

opraštanje

Stara izreka tvrdi da iz svakog zla proizlazi neko dobro, a znanost kaže da isto vrijedi i obratno. Iako nam velike i male geste koje svakodnevno činimo uljepšavaju život i usrećuju nama bliske osobe, te predivne stvari mogu nas skupo koštati. Pogledajte četiri navodno dobrih stvari koje imaju mračnu stranu:

1. Praštanje

Praštanje je vrlina hrabrih, stoga je prihvaćanje isprike i ostavljanje razmirica u prošlosti najbolji potez za održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa, zar ne? Znanost kaže izričito NE, dapače trebali bi biti što krući i rigorozniji prema osobama koje su nas povrijedile. Naime, studija u kojoj je sudjelovalo 135 mladenaca pokazala je da osobe čiji je supružnik sklon praštanju dvostruko češće ponavljaju svoje nedjelo, neki su zločesti već sutradan. Neodlučnost supružnika da oprosti ili da bude bijesan zbog nedjela povećava šansu za recidivizmom voljene osobe šest puta.

2. Zaljubljenost

Isti hormon koji u nama probuđuje osjećaj zaljubljenosti ispunjava nas negativnim emocijama. Prije tri godine, 2009., znanstvenici su otkrili da oksitocin, hormon koji izaziva zadovoljstvo, nježnost i privrženost, povećava šansu da budemo ljubomorni ili zavidni. Iako je pojava ljubomore u ljubavnoj vezi poprilično očigledna, zavist se javlja u svim aspektima života. Ljudi s povećanom razinom oksitocina u organizmu imaju veću mogućnost da iracionalno pomahnitaju i naljute se na osobu koja je kupila zadnju krafnu u pekari ili da budu ljubomorni na prijatelje koji zarađuju više novaca od njih.

3. Isplata plaće

Za mnoge od nas novac je rješenje svih životnih problema, no prema tvrdnjama znanstvenika bogatstvo je zapravo prokletstvo. Psiholog Daher Keltner kaže kako bogate osobe nisu u stanju suosjećati s drugim ljudima jer si doslovno ne mogu zamisliti kako oni žive. Isto istraživanje pokazalo je da bogataši vrlo teško prepoznaju emocije na tuđim licima, pogotovo ako promatraju siromašne ljude. Svi ćemo se složiti da je novac moć, a nedavna studija pokazala je da moć uistinu kvari ljude jer se povećava razina testosterona, a time i agresija i želja za zadržavanjem pozicije.

4. Osobni napredak

Dok je motivacija koja nas tjera da u život uvedemo pozitivne promjene sjajna stvar, želja da postanemo bolje osobe i nije tako dobra po nas i okolinu jer počinjemo lagati "sve u šesnaest", pogotovo oko stvari koje želimo unaprijediti. Primjerice, recimo da želite bolje i više trčati. Kada vas netko pita za koliko pretrčite pet kilometara, postoji velika šansa da ćete s realnog vremena skinuti nekoliko desetaka sekundi. Pritom nećete osjećati grižnju savjest jer duboko u sebi vjerujete da će vaš trud tu laž uskoro pretvoriti u istinu.

15.06.2012. 14:53:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh