« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HIGIJENA ORBITE

Švicarci konstruiraju 'svemirskog smetlara'

Svemirski otpad oko Zemlje je postao gorući problem koji ugrožava buduće misije, no švicarci su odlučili kreirati čistaća koji će omogućiti da čovjek nastavi posezati za zvijezdama

CleanSpace One u akciji
CleanSpace One u akciji (EPFL/Swiss Space Center )
Više o

satelit

,

svemirski otpad

,

CleanSpace One

Prema podacima iz NASA-e, oko Zemlje orbitira preko 500 tisuća dijelova iskorištenih raketa, starih svemirskih letjelica i ostalog otpada koji zbog brzine kretanja ugrožavaju operativne i vrijedne satelite te čak predstavljaju realnu opasnost za astronaute.

No, Švicarska svemirska agencija (SSO) odlučila je kreirati satelit-čistač koji će otkloniti potencijalno opasan svemirski otpad. Znanstvenici smatraju da će prototip "CleanSpace Onea" biti funkcionalan za tri do pet godina, a njegov prvi zadatak će biti hvatanje dva švicarska satelita koji su bili lansirani 2009. i 2010. godine.

Plan je da "CleanSpace One" uhvati željenu metu, odnosno otpad te zajedno s njim uđe u Zemljinu atmosferu pri čemu će oboje izgorjeti, no, da bi to uspjelo Švicarci prvo moraju osmisliti nove tehnologije.

Prva prepreka je usklađivanje satelita s putanjom otpada. Znanstvenici kažu kako trenutno intenzivno rade na konstruiranju novog, kompaktnog motora koji će im omogućiti manevriranje u orbiti. Za drugi problem, hvatanje otpada, znanstvenici traže inspiraciju u flori i fauni, odnosno proučavaju na koji način se životinje i biljke prianjaju na objekte u okolišu. Zadnja velika prepreka je navigiranje satelita i otpada do njihovog konačnog, vatrenog počivališta - Zemljine atmosfere.

Švicarski znanstvenici nadaju se da će u ne tako dalekoj budućnosti moći ponuditi različite modele "svemirskih čistaća".   

16.02.2012. 12:21:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh