« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
SAVJETI

Sve što trebate znati alopeciji areati

Alopecija odnosno gubitak kose česta je "bolest" današnjice. Postoji više vrsta alopecije od kojih je jedna alopecija areata. Što je to točno te kako tretirati ovo stanje pročitajte nastavku teksta

Alopecia areata
Alopecia areata (Alona Siniehina / Shutterstock.com)
Više o

savjeti

,

alopecija

,

alopecia areata

Alopecija areata je iznenadni gubitak kose na pojedinim dijelovima. Konkretno, riječ je o upalnom opadanju kose koje se manifestira u obliku mrlja. Ponekad je to sasvim neprimjetno, no u nekim slučajevima više manjih „mrlja" poveže se u veću, što je, dakako, uočljivo. Bitno je spomenuti da alopecija areate ne ostavlja ožiljke.

Što uzrokuje alopeciju areatu?

Ovo je autoimuna bolest koja nastaje kada imunološki sustav zabunom napada zdrave stanice, umjesto da brani organizam od bakterija i virusa. Ako patite od ove bolesti, znači da imunološki sustav napada folikule dlake. One se smanjuju i prestaju „stvarati" kosu što dovodi do njezina opadanja. Iako medicinski stručnjaci ne znaju točan uzrok ovog stanja, ono se najčešće javlja kod pojedinaca koji pate od dijabetesa tipa 1 ili reumatoidnog artritisa. Genetika također može pridonijeti razvoju ovog stanja. Ne treba izuzeti ni određene okolišne čimbenike koji mogu potaknuti iznenadnu alopeciju kod onih ljudi koji imaju genetske predispozicije za njezin razvoj.

Ovakva vrsta gubitka kose najčešće se javlja na tjemenu, međutim može se pojaviti i na trepavicama, obrvama kao i na bilo kojim drugim dijelovima tijela. Nerijetko se razvija postupno. Važno je navesti da alopecija areata može mirovati nekoliko mjeseci, čak i godina, a onda se ponovno javiti.

Kako se dijagnosticira?

Alopeciju areatu dijagnosticira liječnika na liječničkom pregledu. Jednostavno pregledava „mrlje" te pod mikroskopom analizira nekoliko vlasi kose. Prije postavljanja dijagnoze napravit će biopsiju vlasišta kako bi isključio druge uzroke poput gljivičnih infekcija. Pomoću krvnih pretraga utvrdit će radi li se o nekim drugim autoimunim bolestima.

Liječenje

Trenutno ne postoji lijek za alopeciju areatu. Međutim, postoje određeni tretmani koji potiču brži rast kose te ujedno sprječavaju daljnji gubitak. Neinzvazivna transplantacija kose ne preporučuje se u ovakvim situacijama, no odlično je rješenje ako je područje „izgorjelo" te ako nema nikakvih promjena na zahvaćenim područjima tijekom cijele godine, i to nakon završetka nekirurških oblika liječenja.

25.08.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.08.2021. 17:25
    To s godinama dode
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh