Radite u smjenama? Jedite samo danju!
Konzumacija hrane samo danju mogla bi zaštititi zdravlje onih koji rade u smjenama d

Znanstvenici sa Sveučilišta Southampton iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sveučilišta Mass General Brigham iz SAD-a kažu kako su ranija istraživanja pokazala da rad u noćnim smjenama može dovesti do "ozbiljnih" rizika za kardiovaskularni sustav. Njihova studija, objavljena u časopisu Nature Communications, upućuje na to da smjenski radnici mogu izbjeći neke zdravstvene rizike ako hranu konzumiraju samo tijekom dana.
Zaštitite srce pravilnim rasporedom obroka
Tijekom dvotjednog razdoblja tim je proučavao 20 zdravih mladih sudionika. Ispitanici nisu imali pristup prozorima ni satovima kako bi se mogao utvrditi učinak cirkadijalnog poremećaja na njihove tjelesne funkcije.
Za potrebe studije sudionici su morali ostati budni 32 sata u slabo osvijetljenom prostoru, održavajući isti položaj tijela i svaki sat konzumirajući jednaku manju količinu hrane. Nakon simuliranog noćnog rada mogli su birati hoće li jesti tijekom noći, kako to čini većina noćnih radnika, ili samo tijekom dana.
Istraživači su zatim ispitali učinak vremenskog rasporeda obroka na faktore koji mogu utjecati na kardiovaskularni rizik, uključujući markere autonomnog živčanog sustava, inhibitor aktivatora plazminogena-1 (koji može povećati rizik od krvnih ugrušaka) i krvni tlak. Ustanovili su da ovi faktori rizika nisu utjecali na sudionike koji su hranu konzumirali tijekom dana.
"Vrijeme uzimanja hrane utječe na promjene rizika od kardiovaskularnih bolesti"
"Naše prethodno istraživanje pokazalo je da cirkadijalni poremećaj - neusklađenost našeg ponašanja s unutarnjim tjelesnim satom - povećava kardiovaskularne rizike", rekao je profesor Frank Scheer, direktor Programa medicinske kronobiologije u bolnici Brigham and Women's Hospital.
"Željeli smo otkriti što bi se moglo učiniti da se ovaj rizik smanji, a naše novo istraživanje pokazuje da bi rješenje moglo biti u vremenu uzimanja obroka."
"Naša studija kontrolirala je sve moguće faktore koji bi mogli utjecati na rezultat, tako da možemo potvrditi da je vrijeme uzimanja hrane ono što utječe na promjene u riziku od kardiovaskularnih bolesti", rekla je dr. Sarah Chellappa, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Southamptonu i voditeljica istraživanja.
Novi komentar