« Život
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Svađa ili verbalno zlostavljanje?

Zlostavljači se najčešće osjećaju bespomoćno, što ih tjera da moć i kontrolu pokušavaju ostvariti okrivljavanjem i sramoćenjem drugih

Svađe su normalne, ali...?
Svađe su normalne, ali...? (Arhiva)
Više o

zlostavljanje

,

svađe

Svađe i konflikti normalna su pojava u svakom ljubavnom odnosu, a rasprave između partnera često su rezultat nakupljenih frustracija i bijesa. No postoji granica preko koje mnogi prelaze a da nisu ni svjesni da su ušli na teren verbalnog zlostavljanja.

Normalno je da tu i tamo izgubimo živce, ali ako se to događa prečesto, dobro je prepoznati ponekad suptilne znakove koji čine veliku razliku.

Naime, više od 50 posto žena i muškaraca susrelo se s barem jednim psihološki nesigurnim sukobom s partnerom. I dok je fizičko nasilje nešto o čemu često pričamo, psihološke rane na tapeti se nalaze daleko rjeđe iako imaju ozbiljne posljedice, baš kao i fizičko nasilje.

Zlostavljači se najčešće osjećaju bespomoćno, što ih tjera da moć i kontrolu pokušavaju ostvariti okrivljavanjem i sramoćenjem drugih.

Vrlo često se hvataju za vrijeđanje i nekonstruktivnu kritiku kad god im se za to pruži prilika.

Ako vas partner neprestano psuje i opetovano prenaglašava vaše mane kako bi napao vaš karakter, moglo bi se raditi o pokušaju da vas učini bespomoćnim.

Uvrede kao što su "nikada ne znaš o čemu pričaš" ili "nisam u krivu, ti si samo preglup(a) da bi shvatio/la", mogle bi značiti da druga strana ima namjeru preuzeti kontrolu u partnerstvu tako da vas natjera da se osjećate loše.

03.12.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh