Superhrana - nutricionistička prijevara desetljeća
Kad nešto nazovemo superhranom, to ljudima daje lažnu nadu da je takva hrana po nečemu bolja od obične zdrave hrane, ali to jednostavno nije slučaj, tvrde stručnjaci
Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, svaka peta osoba vjeruje da tzv. superhrana sprječava nastanak raka, unatoč tomu što takvo vjerovanje nije potkrijepljeno niti jednim znanstvenim istraživanjem, upozoravaju stručnjaci.
Studija je pokazala kako 19% Britanaca vjeruje da ključ uspjeha u borbi protiv bolesti leži u konzumiranju superhrane, a ne u uravnoteženoj i zdravoj prehrani.
Termin „superhrana" nema pravu znanstvenu definiciju, ali često ga se veže uz hranu za koju određeni krug ljudi vjeruje da pomaže u liječenju nekakvog stanja ili bolesti.
„Naziv superhrana skrojen je kako bi obmanjivao ljude koje traže jednostavno rješenje za svoje zdravstvene probleme, naivno vjerujući da im neka namirnica može pomoći bolje od liječničkih savjeta ili tretmana", rekla je Christina Merryfield, jedna od najpoznatijih londonskih nutricionistica.
Naravno, neke od namirnica koje se smatraju superhranom, poput nara ili badema, pronalaze svoje mjesto u zdravoj prehrani, ali isključivo kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Nažalost, kad im dajemo takav herojski naziv, poput superhrana, to tjera ljude da donose pogrešne prehrambene odluke.
„Koliko god mi to ponekad željeli, niti jedna namirnica, ili tip namirnica, same po sebi ne mogu nas magično izliječiti. Kad nešto nazovete superhranom, to ljudima daje lažnu nadu da je takva hrana po nečemu bolja od obične zdrave hrane, ali to jednostavno nije slučaj", rekla je doktorica.
>>Superhrana koja zaustavlja starenje>>
Testovi provedeni na hrani poput nezačinjenih kokica i acai bobica pokazali su kako ne postoji ništa u ovim namirnicama što ukazuje na to da pomažu u borbi protiv raka, a istovremeno su nutricionistički vrlo prosječne kvalitete, pa čak i lošije od nekih „ne super" alternativa.
Nimalo začuđujuće, cijene superhrane prosječno su 40% veće od cijene one koja to nije.
Za bademe se često tvrdi kako pomažu u borbi s viškom kilograma, a pritom se zanemaruje činjenica da su iznimno kalorični. Ipak, vrijedi napomenuti kako u sebi sadrže veliku količinu mono zasićenih masnih kiselina, zaslužnih za smanjenje krvnog tlaka i kolesterola.
O crnoj riži se govori kao najboljoj hrani za smanjivanje rizika srčanih oboljenja, visokog kolesterola i raka crijeva, ali se pritom prešućuje činjenica da riža iz punog zrna, višestruko jeftinija, ima potpuno jednaki učinak
Na sličan se način govori i o nezačinjenim kokicama, ali svi zanemaruju činjenicu da su svi rezultati dobiveni na životinjskim istraživanjima, a ne onim na ljudima.
„Stvar je iznimno jednostavna - prestanite bacati novce i kupovati marketinšku priču koju vam prodaju kompanije koje se bave prodajom takve hrane. Zdravlje i dugovječnost isključivo su plod pravilne i uravnotežene prehrane te redovite tjelovježbe. Ne postoji magični eliksir" zaključuje doktorica.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar